Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Magnus Kårestedt lämnar efter 15 år uppdragets som vd för Göteborgs hamn.

Göteborgs hamns vd och ordförande lämnar uppdragen

Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn, lämnar sitt uppdrag efter 15 år på posten.
Samtidigt står det klart att Ulrica Messing lämnar ordförandeposten.

Magnus Kårestedt tillträdde som vd 2003. Han har varit vd under en tid när hamnen utvecklats mycket, där man bland annat effektiviserat och gjort investeringar i form av farledsfördjupningar. Samtidigt har det de senaste åren varit turbulent – konflikten mellan arbetsgivaren APMT och Hamnarbetarförbundet kring containerhamnen påverkade tydligt hamnens funktion och resultat 2016 och 2017.

– Det är ett odramatiskt beslut, jag och Magnus Kårestedt har fört samtal under det gångna året. Han är fortfarande relativt ung och han har velat satsa på att göra något mer i yrkeslivet utöver detta, säger Ulrica Messing, ordförande i Göteborgs hamn.

– De senaste 15 åren har det hänt mycket i hamnen i form av organisationsförändringar och form av stora investeringar. Det är ett bra läge att leta ett nytt ledarskap nu, den person vi rekryterar kan lägga full energi på att fördjupningen av fartygsrännan.

Långt att pendla

Ulrica Messing har samtidigt meddelat att hon inte ställer upp till omval när en ny styrelse ska väljas till det kommunala bolaget i mars.

– Vi bor numera i Kosta. Att var ordförande i Göteborgs hamn har varit oerhört roligt och hamnen är ett fantastiskt transportnav. Men arbetet kräver närvaro och jag vill skala ned mitt resande, säger hon.

Ulrica Messing har avböjt att vara ordförande för kommunala Göteborgs hamn en mandatperiod till – det är för långt att pendla.. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Magnus Kårestedt själv kommenterar sin avgång med följande.

– Vi har haft en diskussion i styrelsen i ett halvårs tid. Det känns naturligt efter 15 år att våra vägar skiljs åt – det är en ganska lång tid. Jag känner att jag gjort mycket och vill nu testa nya uppdrag, jag är 57 år och kan arbeta sju–åtta år i ett nytt uppdrag. Vilket det uppdraget är vet jag inte än, men jag skulle gärna jobba med förändringsledning, marknadsutveckling och hållbarhetsfrågor – frågor jag jobbat med på Göteborgs hamn.

Stora investeringar

Han påpekar att man under hans tid som vd lagt ett stort effektivitetsprogram, privatiserat driften av terminaler och sedan lagt det största investeringsprogrammet i hamnens historia, på åtta miljarder kronor.

Din avgång har ingen koppling till de konflikter som varit i hamnen?

– Inte alls. Vi har diskuterat att jag söker mig härifrån. Och det är lämpligt nu när en ny styrelse ska tillsättas i mars, den sittande styrelsen vill kunna sköta rekryteringen av min efterträdare.

Medan containertrafiken såg ett dramatisk tapp i fjol påpekar Magnus Kårestedt att 2018 kommer att ge ett betydligt bättre resultat.

– Vi kommer att göra ett rekordresultat för 2018, och volymerna i containerhamnen är tillbaka på goda nivåer igen – de har ökat med 20 procent jämfört med förra året.

Magnus Kårestedt lämnar hamnen den 31 maj 2019 och rekryteringen av ny vd har inletts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.