Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Flygfoto över Högsbo och Frölunda. Bild: Olof Ohlsson

Göteborgs bostadsrättspriser ökade mest i Sverige

Bopriserna i Göteborg fortsätter att stiga. Medan övriga storstäder såg en stillastående prisutveckling klättrade bostadsrätterna i Göteborg ytterligare uppåt i april, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Det våras på Göteborgs bostadsmarknad, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror.

Förra månaden ökade priserna på bostadsrätter i de centrala delarna av staden med 2 procent jämfört med perioden januari-mars. För Storgöteborg var uppgången 1 procent, jämfört med årets tre första månader.

Ur samma korta perspektiv stod boprisutvecklingen för privata lägenheter still i landets två andra storstadsregioner, visar Svensk Mäklarstatistiks undersökning.

– Bostadsrättsmarknaden är överlag mer positiv än på länge där allt fler affärer görs innan objekten når den publika marknaden. I Göteborgs innerstad ser vi en hög aktivitet som drivs av ett lägre utbud än motsvarande period förra året, samt att priserna inte skiljer sig så mycket jämfört med närliggande områden. Utanför Göteborgs innerstad rör sig marknaden i en lugnare takt och på många håll är utbudet tydligt högre än ifjol, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

"Om man måste flytta, så gör man det"

Ett annat skäl till de stigande priserna är att de som tvingats att vänta med flytten nu måste göra det, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.

– Om man måste flytta, så gör man det. I en marknad som är orolig så undviker alla i möjligaste mån att flytta, men nu har vi ett läge där de som kunnat vänta inte gör det längre. Dessutom har vi indikationer på att den låga räntan, som är den största faktorn, sannolikt kommer att vara fortsatt låg i ett till ett och ett halvt år, säger hon.

Även på lite längre sikt har bostadsrättspriserna i Göteborg ökat. Jämfört med perioden februari-april 2018 steg priset på centralt belägna privata lägenheter med 2 procent i april. För storstadsregionen var ökningen 1 procent jämfört med förra året, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna steg

Göteborgs villaägare såg en värdeökning om 2 procent i april jämfört med årets första månader i fjol. Däremot stod huspriserna still på månadsbasis.

– Trots att utbudet som vanligt ökat under våren så sväljer efterfrågan den utbudshöjningen – detta bidrar till att hålla upp villapriserna, kommenterar Sven-Erik Kristensen.

På Danske Bank räknar man fortfarande med att bopriserna i Sverige ska ned med mellan 5 till 10 procent i närtid.

– Sedan tidigare argumenterar vi för att det borde vara en större sannolikhet för att priserna går ned snarare än upp. Det motiverar vi med att amorteringskraven är i full kraft, vilket vi ser genom den dämpade kredittillväxten. Vidare borde det stora utbudet av nyproducerade lägenheter sätta press på priserna.

En stabiliserad bostadsmarknad

Men de senaste månadernas prisutveckling pekar ändå mot att bostadsmarknaden har stabiliserats, enligt chefsekonomen.

Men det finns också uppsidor, enligt chefsekonomen.

– Vi ser att bostadsmarknaden har stabiliserats de senaste månaderna. En positiv faktor är att räntorna kommer att vara fortsatt låga framöver. En annan är hushållens inkomstutveckling kopplat till de annonserade skattesänkningarna, säger Mikael Grahn som öppnar för att se över Danske Banks prognos.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.