Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Göteborgarnas skuldberg – 4,1 miljarder kronor

Göteborgarna är skyldiga Kronofogden och Skatteverket 4,1 miljarder kronor. Tjörn är värstingkommunen i väst med ett skuldberg på nära 1,5 miljarder.

Kreditupplysningsföretaget Syna gjorde en totalkörning en vecka i juli över svenskarnas privatskulder till Kronofogden och Skatteverket. Ingen munter läsning för dem som halkat efter och inte klarar av att betala räkningarna.
I Göteborg är 20 375 personer skuldsatta, vilket motsvarar fyra procent av befolkningen. Tillsammans har de skulder på drygt 4,1 miljarder kronor. Skulle man slå ut skulderna på samtliga kommuninvånare motsvarar det 8 895 kronor per person, vilket är över riksgenomsnittet.
– Vi har tagit fram underlaget totalt och det är klart höga siffror. Sedan har vi inte analyserat bakomliggande orsaker om det ligger högt eller lågt i vissa delar av landet, säger Synas vd Karl Stjerna.

Tjörn sticker ut

Däremot kan man se om vissa kommuner sticker ut och Tjörn är den kommun i Västra Götaland som har det högsta skuldsaldot – 37 710 kronor per person. Det är högst i landet.
– När det gäller Tjörn är huvuddelen av totalsumman två enskilda personer med väldigt stora skatteskulder. Det är många mindre kommuner som har stora totala summor beroende på att en eller ett par personer slår igenom på en liten folkmängd, säger Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna.
Essunga är en också en kommun i Västra Götaland med högt skuldsaldo på 31 895 kronor.
Rikssnittet ligger i linje med hela Västra Götalands län på 8 000 kronor.

Mest skulder i Malmö


Om man jämför storstadskommunerna har Malmö det största skuldberget. Där ligger skuldsaldot på 9 719 kronor per person, Stockholm på andra plats med 9 236 kronor per person och Göteborg trea med 8 895 kronor.
– Vi misstänker att bostadspriserna i storstadsområdena slår igenom i skulderna, eftersom levnadsstandarden är högre och bostadspriser har gått upp så pass mycket, säger Karl Stjerna.
Om man ser till Kronofogdens statistik för privatpersoners skulder i Västra Götaland minskar antalet skuldsatta personer från 2010 till 2016, däremot ökar skulderna.
Vid nyåret i fjol hade 53 885 bosatta i Västra Götaland drygt 10,6 miljarder i skulder.
Skulder till Kronofogden är tätt bundna till det allmänna konjunkturläget och när konjunkturen vänder och arbetslösheten ökar, slår det snabbt igenom i statistiken.
Västra Götalands län var ett av det län som drabbades allra hårdast av finans- och fordonskrisen 2009 . Då ökade antalet enskilda mål hos Kronofogden ökade med 26 procent under det första kvartalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.