Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drönarbild över hustak i Göteborg.
Efter nedgången när coronapandemin bröt ut tror göteborgarna återigen på stigande bostadspriser. Bild: Robin Aron

Göteborgarna tror på stigande bostadspriser igen

Nära hälften av göteborgarna tror att bostadspriserna i deras område kommer att öka. Det är den högsta siffran på tre år.
– Jag tror man har upplevt att bostadspriserna stått starka även nu i kristider, säger Erik Holmgren, analytiker på Hemnet.

45 procent av göteborgarna tror på stigande bostadspriser. I april var motsvarande siffra 11 procent.

Det innebär att förväntningarna är tillbaka på samma nivå som innan coronapandemins utbrott, enligt en enkätundersökning som Hemnet har gjort bland sina besökare. Andelen som tror på sjunkande priser har fallit till 16 procent.

– Om vi går tillbaka till våren så hade vi en tilltagande oro på bostadsmarknaden i och med coronakrisen. Då sjönk förväntningarna i botten. Det man befarade då var en kraftigt försämrad konjunktur och hög arbetslöshet. Och krisen har påverkat konjunkturen och arbetslösheten, men bostadspriserna har klarat sig förvånansvärt väl, säger Erik Holmberg.

LÄS MER: Coronatappet på bostadsmarknaden är över

LÄS MER: Så har bostadspriserna utvecklats i Göteborg – stadsdel för stadsdel

Flest som tror på stigande priser sedan 2017

Att det befarade prisraset uteblev är troligen också anledningen till att förväntningarna på prisutvecklingen är så starka. Faktum är att delen som tror på stigande bostadspriser inte har varit större sedan september 2017. Då angav 48 procent att de trodde att priserna skulle stiga.

– Jag tror man har upplevt att bostadspriserna stått starka även nu i kristider. De sjönk lite men har återhämtat sig lika snabbt, vilket ger marknaden råg i ryggen, säger Erik Holmberg.

Enligt honom kan ett skäl till att priserna klarat sig igenom krisen vara undantag från amorteringskravet, som inneburit att många bolånetagare kunnat pausa sina amorteringar tillfälligt under våren.

– En annan förklaring är att det finns så ont om bra alternativ till det ägda boendet i Sverige. Dessutom är det gynnsamt att äga sitt boende med de avdragsmöjligheter som finns och den låga räntan, säger Erik Holmberg.

LÄS MER: Så har bostadspriserna i Göteborg påverkats under kristider

LÄS MER: Så kan du slippa amortera på bolånet – och då ska du ta chansen

Förväntningarna påverkar priserna

Han tillägger:

– Sedan spekuleras det i att de som har drabbats av arbetslöshet i störst utsträckning jobbar inom exempelvis turism eller restaurang. Och det är troligen inte samma personer som driver bostadspriserna uppåt.

Vad har människors förväntningar på bostadspriserna för betydelse?

– Förväntningarna och de faktiska priserna brukar korrelera ganska väl på lokal nivå. Tror folk att priserna ska gå ner kan det bli en självuppfyllande profetia eftersom man blir försiktig och inte vågar buda i samma utsträckning. Och tvärtom. Det finns ett ganska tydligt samband, säger Erik Holmberg.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.