Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göteborgarna minskade bilkörningen förra året

Trollhätteborna minskade sin bilkörning förra året med drygt 7,9 procent. Göteborgarna med 3,4. Munkedal går mot trenden och ökade bilkörningen med 2,6 procent.

Svenska bilister minskade sin bilkörning med 1,7 procent under förra året. Det visar siffror från SCB, som sammanställts av Statoil.

Det är fjärde året i rad som bilkörningen minskar. Invånarna i Solna minskade sin bilkörning mest i hela landet, med drygt 10 procent. Bilkörningen har ökat i 64 kommuner, Danderyd ökade mest i landet med 11,7 procent..

Under 2012 rullade de svenska bilarna i genomsnitt 25 mil mindre än året innan. Trots att antalet bilar på vägarna ökade med 48 000 under året, minskade svenskarnas bilkörande sammantaget med 1,7 procent.

- Genom att undvika onödig bilkörning och byta till bränslesnål bil kan vi minska trafikens klimatpåverkan. Det är också viktigt att man som bilist tar ställning till vilket drivmedel man tankar, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil.

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent genom sparsam körning - utan att restiden blir längre. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 457 kr och 270 kilo koldioxid per bilist. Svenska folket kan tillsammans spara över sex miljarder kronor och över en miljon ton koldioxid.

- Att köra sparsamt är ett enkelt sätt att minska sina koldioxidutsläpp. Besparingen är i samma storleksordning som att byta till mer energieffektiva vitvaror i köket och tvättstugan, säger Anders Huss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.