Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Göteborgare vinner pris för unikt hotell vid Riksgränsen

Det ligger i vildmarken, 20 mil norr om polcirkeln och långt från den internationella hotellvärlden. Ändå är det fjällhotellet vid Riksgränsen som nu prisas av Unesco för bästa design – något som den Göteborgska designbyrån Stylt ligger bakom.

På torsdagen fick designbyrån Stylt ta emot Unescos pris för världens bästa hotelldesign, Prix Versailles. Detta för koncept, identitet och inredning av fjällhotellet Niehku i Riksgränsen. Att vinna känns oerhört stort, menar designbyrån.

– Extra roligt är att göra det med ett projekt längst uppe i Norrland, så långt från den internationella hotellvärlden man kan komma, säger Stylts grundare Erik Nissen Johansen via mejl.

– Dessutom vinner vi i konkurrens med storheter som NoMad Hotel i Los Angeles, Kempinski Muscat samt Datai Langkawi i Malaysia.

Enda byrån i världen

GP har tidigare skrivit om Niehku mountain villa, vars första gäster checkade in i början av 2018. Hotellet är nämligen ritat av Göteborgsarkitekterna Krook & Tjäder och är svårt att beskriva som annat än unikt. Det är byggt över ruinen av ett gammalt ånglokstall, 200 kilometer norr om polcirkeln. Här stannade en gång ångloken som trafikerade malmbanan mellan Kiruna och Narvik, för underhåll i lokstallet.

– Detta är en viktig del av hotellets historia och koncept, säger Erik Nissen Johansen.

Stylt startade som ett konstnärskollektiv i slutet av 1980-talet och det är nu andra gången som de vinner UNESCO:s världspris. För två år sedan fick de det för sitt arbete för det schweiziska hotellet Spedition i Thun. Stylt är därmed första designbyrå att vinna världspriset i Hotellkategorin två gånger.

– Det gör mig lite stolt, säger Nissen Johansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.