Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt tryck – enligt storstadsborna kommer marknaden för bopriser att vara het det närmaste året, efter den frossa som först märktes förra hösten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Fortsatt tryck – enligt storstadsborna kommer marknaden för bopriser att vara het det närmaste året, efter den frossa som först märktes förra hösten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Göteborgare tror på stigande bopriser

Bostadsfrossa och amorteringskrav har dämpat marknaden. Men priserna kommer att fortsätta uppåt, vilket gynnar säljarna – det tror i varje fall göteborgarna visar en undersökning.

Fastighetsmäklaren Bjurfors har låtit undersökningsföretaget Kantar Sifo via en webbpanel fråga personer i Stockholm, Göteborg och Malmö om utvecklingen av bostadspriserna.

Och undersökningen visar att nästan hälften i de tre storstäderna tror på stigande priser, eller exakt 49 procent, det kommande året. Tittar man på Göteborg enskilt är samma siffra 47 procent – Malmöborna är klart mest optimistiska om prisutvecklingen, här tror hela 56 procent på stigande bopriser. Samtidigt tror 31 procent i de tre städerna och 35 procent i Göteborg på oförändrade priser. Bara 13 procent i de tre storstäderna i snitt och 12 procent i Göteborg tror på sjunkande priser.

– Precis som göteborgarna är vi försiktigt positiva till marknaden, kommenterar Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors Göteborg, undersökningen.

– Efter att den nedåtgående trenden med prisfall bröts i våras har marknaden nu stabiliserats. Intresset i dag är högre med fler som kommer till visningarna och kortare säljtider. Vi ser också att amorteringskravet givit effekt då färre har råd med de något dyrare bostäderna vilket bidrar till att dämpa prisutvecklingen.

I webbenkäten deltog 1 569 personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.