Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborgare misstänks för riggade aktiekurser

Två gymnasieelever från Göteborg köpte aktier för att sedan via olika forum chatta upp aktiekurserna och sedan snabbt sälja. Totalt tjänade de närmare en miljon kronor på fifflet och nu väntar rättegång.

Duon, som båda var över 18 år när de misstänkta brotten ska ha begåtts mellan oktober 2015 och februari 2016, ska ha tjänat närmare en miljon kronor under de fem månaderna. Männen gick vid tidpunkten på en gymnasieskola i Göteborg. Totalt ska männen ha tryckt upp aktiekurserna i sammanlagt tio bolag på marknadsplatserna Aktietorget och Nasdaq/First North.

Påhittad signatur

De står nu åtalade i Stockholms tingsrätt, misstänkt för grov otillbörlig marknadspåverkan. De ska under påhittad signatur ha publicerat investeringsrekommendationer på finanssajten Redeye och sedan kommenterat dessa på olika aktieforum på webben såsom Placera.nu och DI börssnack.se samt i slutna Facebookgrupper.

De misstänkta brotten uppdagades av att Aktietorget (nuvarande Spotlight) upptäckte konstiga kursrörelser i bolag som inte hade släppt några nyheter. Övervakningen på marknadsplatsen upptäckte då rekommendationer och riktkurser på sociala medier varpå en anmälan gjordes till Finansinspektionen.

– Riktkurser som var orimliga skulle jag säga, säger Jan Leopoldson, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Gott bevisläge

Han beskriver bevisläget som gott. I en av männens datorer hittades senare också raderad kommunikation som enligt Leopoldson styrker att de hade för avsikt att luras.

– Det viktiga är att småspararna läser sådana här inlägg på sociala medier med kritiska ögon, säger han.

Hur pass vanligt den här typen av lurendrejeri är, vet ingen säkert. Kanske har ett tidigare pilotfall, där två läkarstudenter i ett nästan identisk upplägg dömdes för otillbörlig marknadspåverkan, skrämt bort en del, resonerar åklagaren.

Han nämner att det finns olika former av försök till kursfiffel, som exempelvis slutna Facebookgrupper där man tillsammans kan komma överens om att driva upp aktiekurser.

Det vanliga upplägget är att handla aktier på mindre börser. Sedan har aktieforum som placera.nu, redeye.se och DI börsforum använts för att skriva positiva omdömen.

– Det vore bra om de här sajterna kunde hålla lite rent, säger Jan Leopoldson.

Förnekar brott

Båda männen förnekar brott.

– Åklagaren måste nu bevisa att de har den avsikten som påstås. Min klient hade inget uppsåt och menar att det inte rör sig om en otillbörlig påverkan, säger Henrik Olsson Lilja, en av männens advokater.

Han beklagar att processen fram till stämningsansökan dragit ut på tiden, då de misstänkta brotten påbörjades för tre år sedan.

– Det är olyckligt. Det här är unga killar som gått vidare i livet, jag vet faktiskt inte varför det tagit så lång tid.

Rättegång förväntas inom ett par veckor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.