Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tahar Hachemi Zakraoui, 62, tänker fortsätta på samma spår i karriären: "Jag ska köra taxi, som alltid! Det kommer jag aldrig att släppa. Jag älskar mitt jobb, man får träffa nya, trevliga människor varje dag." Bild: Meli Petersson Ellafi

Göteborgare är mest sugna på förändring i karriären 2020

Sex av tio göteborgare tänker göra en förändring i karriären under 2020. Vanligast är att man planerar att byta arbetsplats, bransch eller roll. Samtidigt uppger många att de ska vidareutbilda sig eller jobba för en rejäl löneökning.

Göteborgare är mest benägna att ändra något i karriären, byta jobb, och arbeta för högre lön under nästa år. Det visar en Sifo-undersökning som tagits fram på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.

59 procent av göteborgarna svarade att de planerar att förändra något i karriären under 2020. Sett till hela Sverige var siffran 50 procent. En knapp femtedel planerar att byta jobb. 13 procent tänker vidareutbilda sig och en nästan lika stor andel tänker jobba för ett rejält lönelyft i år.

Stark fordonsindustri kan påverka

Jennie Strömqvist är regionchef för Randstad i Göteborg. Hon menar att göteborgarnas vilja att göra förändringar i karriären kan ha att göra med fordonsindustrin, som är i ständig utveckling och som sätter många av stadens invånare i arbete.

– Vi har en fordonsindustri som går bra. Där har vi också sett att man allt oftare måste fortsätta att utbilda sig och utveckla sina kompetenser under hela sitt arbetsliv. Andelen specialiserade och högkvalificerade tjänster på arbetsmarknaden blir större och större, säger hon.

En annan förklaring, anser Jennie Strömqvist, kan vara att Göteborg har lyckats omvandla den gamla varvsindustrin till attraktiva områden där olika typer av teknik- och innovationsbolag kunnat etablera sig.

– Eriksberg och Lindholmen är i ständig utveckling. När du som boende i stan ser att det flyttar hit många spännande företag kan det såklart sporra dig till att byta jobb eller till och med bransch, säger hon.

Många planerar att byta bransch

Och även när det gäller att byta bana sticker göteborgarna ut. Över 16 procent av stadens invånare, nästan dubbelt så stor andel som i övriga Sverige, planerar att byta bransch 2020.

– Det skulle kunna bero på att vi är väldigt patriotiska här. Om man tycker om Göteborg och vill bo kvar kan man nog överväga att byta bransch om möjligheterna på arbetsmarknaden förändras, och det är vad som krävs, säger Jennie Strömqvist.

Hon tror att det faktum att en stor andel av Göteborgs befolkning är högutbildade också kan ligga till grund för deras driv. Undersökningen visar att benägenheten att vidareutbilda sig bara är större i Stockholm än i Göteborg.

– Göteborg är ju en gammal hamnstad och jag tror att en effekt av det är att många har ärvt en stark arbetsmoral. Man jobbar och sliter och man tycker att det är viktigt att utvecklas i karriären, säger hon.

"Måste hänga med i svängarna"

Hon fortsätter:

– Samtidigt lever vi i en tid då man faktiskt måste kompetensutveckla sig genom arbetslivet. Jag tänker på digitaliseringen och de nya tekniska lösningar som kommer hela tiden. Om man vill vara fortsatt attraktiv på arbetsmarknaden måste man helt enkelt hänga med i de svängarna.

– Om man har det tänket att man måste utveckla och vidareutbilda sig hela tiden, då tror jag att det går hand i hand med att man vill ha högre lön också. Hur realistiskt det är kan man förstås diskutera men det tyder på en framtidstro, vilket såklart är väldigt positivt, säger Jennie Strömqvist.

Ulf Börgesson, 54

– Jag ska starta ett nytt företag som ska hjälpa andra företag, i den privata och offentliga sektorn, att kommunicera med nyanlända. Jag har lärt känna en kille genom ett integrationsprojekt som jag har utvecklat idén tillsammans med. Vi tycker att det känns som rätt tillfälle nu. I första skedet är målet helt enkelt att se till att företaget bär sig självt.
Bild: Meli Pettersson Ellafi

Josefin Krantz, 24

– Jag tänker att jag ska klara studierna. Jag pluggar molekylär biologi, det har jag gjort i ett halvår så jag har två och ett halvt år kvar. Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med sedan, man kan ju till exempel syssla med läkemedelsutveckling eller cancerforskning. Det hade varit skönt att veta exakt vad man vill syssla med, men det gör jag inte. Jag vet inte om utbildningen är rätt heller, det är mycket press och så, men jag provar mig fram. Sedan får vi se vad som händer.
Bild: Meli Pettersson Ellafi

Pernilla Emanuelsson, 48

– Min plan är att skaffa fler kunder! Jag har drivit en skönhetssalong i Sävedalen i 20 år. Jag kommer nog att satsa mer på marknadsföring. Det är egentligen inget som är svårt med mitt jobb, för jag gör ju det jag älskar. Jag får spendera mina dagar med att göra kunder nöjda och glada. Det är världens bästa yrke!
Bild: Meli Pettersson Ellafi

Anders Backestedt, 36

– Att klara mina tentor. Jag studerar biologi och har ett år kvar. Sedan är tanken att jag ska fortsätta jobba med inventering och naturvård, som jag gjorde innan. Jag pluggade biologi tidigare, men sedan fick jag in en fot på det här jobbet och tog en studiepaus. Nu tyckte de att jag skulle ta färdigt min examen, så då fick det bli så.
Bild: Meli Pettersson Ellafi

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.