Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och Markku Markkula från Europeiska Regionkommittén. Bild: AUDE VANTHALEM
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) och Markku Markkula från Europeiska Regionkommittén. Bild: AUDE VANTHALEM

Göteborg prisas som bästa entreprenörsregion

Business region Göteborg har fått ett prestigefyllt pris som bästa Europeiska entreprenörsregionen 2020.
– En stor och fin bekräftelse på allt arbete vi har lagt ner, säger BRG:s vd Patrik Andersson.

Priset som delades ut i Bryssel på onsdagskvällen togs emot av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), som sa i sitt tacktal:

"Vi är verkligen stolta över utmärkelsen Europeisk entreprenörsregion 2020. Business Region Göteborg har en av Europas bästa entreprenörsskapsstrategier."

Göteborg delar utmärkelsen som bästa entreprenörsregion tillsammans med Gdansk i Polen och Navarra i Spanien. Varje år är det ett stort antal europeiska regioner som skickar in ansökningar, men få når i mål. Och det var allra första gången som Göteborg var med i tävlan.

– Parisregionen har ju fått priset tidigare, så vi är med i en fin skara. Det är ju alltid bra att få en bekräftelse på att vi är på rätt väg, och i det här fallet var det ju EU som utsåg Göteborgsregionen att ha den bästa näringslivsstrategin som BRG har tagit fram. Så det är en otroligt stor och fin bekräftelse, säger Patrik Andersson.

Det breda samarbetet avgörande

Det som Europeiska regionkommittén framför allt uppmärksammade Göteborg och Göteborgsregionen för är det regionala samarbetet mellan 13 kommuner och 22 av stadens förvaltningar och bolag som jobbar tillsammans med näringsliv och akademi, för att utveckla näringslivsstrategin.

– Och vi har kommit långt i det strategiarbetet, säger Patrik Andersson.

LÄS MER: Göteborg är den näst smartaste staden i världen

LÄS MER: Göteborg – Sveriges minst smarta storstad

Några strategiska områden väger lite tyngre än andra, och kommer kanske att synas lite tydligare även hos allmänheten.

– Något som kanske låter enkelt är markberedskap för näringslivet. Det är en stor strategisk utmaning. Det är brist på detaljplanerad mark för industri och logistik till exempel, men där har jag förhoppningar om att det kommer att se annorlunda ut inom en kanske kort period, säger han.

Utmaning att behålla positionen

Kompetensförsörjningen inom regionen hela vägen från grundskolan, till entreprenöriellt lärande till bättre matchning för företagen är också en annan viktig strategisk fråga. Precis som att fortsätta att ligga i teknisk framkant.

– Hela innovationssidan är en enorm styrka från näringslivet i Göteborg. Näringslivet är urstarkt där, men det är stora utmaningar att behålla den positionen och att förbättra sig, säger Patrik Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.