Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg har rätta andan för företagare

Det finns en särskild Göteborgsanda. Hur töntigt det än kan låta med "goa gubbar och gummor"- så är det tack vare dem som företagen växer så det knakar i regionen.
Av de 58 företag som toppar listan över snabbväxande företag i landet, ligger ett 20-tal i Västsverige. Här produceras allt från mode till medicin, och det minsta man kan säga är - att det går riktigt bra.
- Samtliga företag som finns med på listan har haft en tillväxttakt på minst 25 procent under sex år, förklarar Tomas Sandsjö på Ahrens & Partners, där han är regionsansvarig för Göteborg.
Konsultföretaget Ahrens & Partners, som specialiserat sig på att bistå företag i deras tillväxtprocess, gör varje år en översyn av landets växande företag. I år levererades den 13:e i ordningen, och i gårdagens GP presenterades de västsvenska företag som fanns med på listan.
Och Tomas Sandsjö vill särskilt peka ut Göteborgsområdet som en region i medvind.
- Här finns ett positivt näringslivsklimat och en bra samverkan mellan politiker och företagare, tycker han. Att ett nytt företagsskikt har vuxit fram i Västsverige ger han som en förklaring. Tillverkningsindustrin med varven, Volvo, SKF och deras underleverantörer har fått ge plats åt en helt ny tjänstesektor där teknik och kunskap står i fokus.
Jobbar föredömligt
- Och kommunen har jobbat på ett föredömligt sätt med att främja tillväxten hos småföretagen, menar Tomas Sandsjö.
Kajsa Vedin på Business Region Göteborg håller med om att kommunen har gjort ett bra arbete. Bland annat har Business Region särskilt valt ut företag som har visat sig ha en stor potential och där viljan att lyckas har varit stor.
- Sedan har vi förmedlat kunskap, gett inspiration och uppmuntrat till nätverksarbete, berättar hon.
900 tillväxtprojekt
För närvarande har BRG 900 aktiva företag inne i tillväxtprojekt, och Kajsa Vedin ser nästan företagandet som en ny folkrörelse hos göteborgarna
- Den har intagit frikyrkans och sångkörens plats hos människor, säger hon.
Göteborgsandan finns
Men det finns ytterligare en förklaring till att västsvenska företagare lyckas så bra, tror både Kajsa Vedin och Tomas Sandsjö. Även om det är en definition som är svårare att sätt fingret på.
- Det finns ett slags Göteborgsanda, även om det låter töntigt. Men det är något här som skapar ett enkelt samarbetsklimat, menar Tomas Sandsjö.
Kanske handlar det om en tradition, och en historia full av kriser, spekulerar han. Göteborgarna har tvingats att stötta varandra och se till att få något gjort när de har sett hur skeppen sjunker.
- Här finns en öppenhet och en progression, och en vana att hitta på egna grejer, tror Kajsa Vedin.
"Här kommer Göteborg"
Ingen av dem ser heller någon avtrappning av energin i framtiden. De kommande åren ser enbart ljusa ut när det gäller företagen och deras tillväx. Takten är jämn och hög, och allt fler mindre företag ger sig ut på exportmarknaden, förklarar Kajsa Vedin.
- Så huka er, här kommer Göteborg, varnar Tomas Sandsjö med ett skratt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.