Göteborg Energi får skarp kritik – inte kontroll på elhandeln

Elpriserna rusade ifjol. Men Göteborgs stads revisorer riktar nu skarp kritik mot kommunala Göteborgs Energi och dotterbolaget Din El – bolaget har visat negativa resultat i tre år och har brustit i den interna styrningen och kontrollen. Det bryter mot bolagets avkastningskrav, uppger revisorerna med erfarne politikern och styrelseproffset Christina Rogestam.

ANNONS
|

Det är Göteborg Energis lekmannarevisorer som ser ”väsentliga brister” i hur den ekonomiska styrningen av Din El gått till. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det rör sig om minusresultat på sammanlagt flera hundra miljoner. Den bristande lönsamheten och affärsmässigheten under tre års tid går inte i linje med ägardirektiven eller kraven på affärsmässighet i ellagen, säger Christina Rogestam.

Hon har en lång erfarenhet som politiker, bland annat riksdagsledamot för Centerpartiet, men är också välmeriterat styrelseproffs – där hon sitter som styrelseordförande för fastighetsjätten Balder.

Inte förankrat garanti

I granskningen framgår det att styrelsen i Göteborg Energi inte har lyft principiella ärenden till sin ägare – Göteborgs stad och kommunfullmäktige. Det rör sig om ärenden som just kommunfullmäktige ska ta ställning till innan styrelsen fattar beslut, enligt revisorerna. Bland annat handlar det om en moderbolagsgaranti på 100 miljoner euro – alltså miljardbelopp – som säkerhet för den finansiella handeln. Men även investeringen av en ny bioångpanna, samt beslut om en uppstart av en ekonomisk förening.

ANNONS

Enligt revisorerna har riskhanteringen i Göteborg Energi brustit, där man slutit avtal med vindkraftsproducenter som inte varit lönsamma och där elhandelsverksamheten fått bära hela risken.

– Följderna av tidigare beslut har fått en stark negativ effekt. Bolaget har genomfört åtgärder under 2022, men de har inte varit tillräckliga, säger lekmannarevisorn Tom Heyman.

Drivit ”spekulativ elhandel”

Läge har förvärrats ytterligare av att läget på elmarknaden förändrats, uppger revisorerna. ”I granskningen framkommer dock att koncernen har bedrivit spekulativ elhandel, i en mindre handelsportfölj, enbart i syfte att generera vinst – en handel som de senaste åren visat negativt resultat på omkring 20 miljoner”, skriver revisorerna i sin granskning.

– Handeln är riskfylld och dessutom saknar den koppling till slutkunderna, vilket både ägardirektivet och bolagsordningen förutsätter, uppger Tom Heyman.

Revisorerna riktar därför kritik mot styrelsen i Göteborg Energi och Göteborg Energi Din El. Bolagen ”har brustit i intern styrning och kontroll av elhandeln och när det gäller att följa koncernens ägardirektiv”, skriver revisorerna.

Vd: ”Haft en extremt turbulent situation på energimarknaden”

Göteborg Energis tillförordnade vd och koncernchef Per-Anders Gustafsson, säger att det dåliga resultatet är en konsekvens av omvärldsläget på energimarknaden.

– Det är viktigt att den här rapporten sätts i ett sammanhang där vi haft en extremt turbulent situation på energimarknaden och det har inte bara fått konsekvenser för våra kunder utan även för oss. De här är också konsekvenser som vi under hela 2021 och 2022 har försökt att reducera och har reducerat genom olika åtgärder.

ANNONS

– Framförallt är det två problem vi har resultatmässigt: Det ena är vår fjärrvärmesida där vi drabbas extremt hårt av de höga gaspriserna och för det andra sitter vi i fasta avtal inom elhandeln, både mot våra konsumenter men också mot våra producerande kunder. Dessa har vi allt eftersom omförhandlat när de löper och det har gjort att de innehåller färre risker.

Per-Anders Gustafsson tf vd för Göteborg Energi menar att man kommer att se ett positivt resultat redan 2023.
Per-Anders Gustafsson tf vd för Göteborg Energi menar att man kommer att se ett positivt resultat redan 2023. Bild: Thomas Johansson

Vidare förklarar Per-Anders Gustafsson att bolaget numera lämnat Nasdaq och istället bedriver all handel med el via SEB och Vattenfall.

– Vi har också gjort en översyn över verksamheten i sig där vi tittar över hur elhandelsverksamheten ska fungera med fokus på organisation, styrning, ansvar och riskhantering.

Håller du med om att ni har ägnat er åt bristande elhandeln under tre år?

– Vi tecknade vindkraftsavtal under 2018 och 2019 då marknaden varit stabil i ungefär 20 år. Sedan förändrades marknaden radikalt. Med facit i hand kan man väl säga att vi borde haft en annan avtalskonstruktion.

Har stängt spekulativ portfölj

Varför har Göteborg Energi bedrivit spekulativ elhandel?

– Vi har en historisk handelsportfölj som numera är stängd sedan ett år tillbaka och nu utvärderar vi om vi ska ha den över huvud taget. Det är en typ av träningsverktyg för elhandlare.

ANNONS

Hur ska ni förbättra resultatet framåt?

– Många av åtgärderna är genomförda under 2022 så vi har redan agerat väldigt kraftfullt för att förbättra resultatet. Tittar vi framåt mot 2023 kommer vi göra ett positivt resultat och vi förväntar oss också att det ska öka under 2024 och 2025. I den övriga verksamheten har vi också vidtagit åtgärder för att få mindre exponering mot exempelvis gas. Också inom fjärrvärmen ser vi att vi kommer göra bättre resultat. Nu ska vi förtydliga ansvar och befogenheter och stärka riskhanteringen inom bolaget.

Kommer elen bli dyrare då?

– Nej, Göteborg Energi har konkurrenskraftiga priser och bland de lägsta priserna både på elnät och fjärrvärme. Vi har också en stor marknadsandel i Göteborg, och det kommer vi fortsätta att ha.

Även styrelseordföranden i Göteborg Energi, Jan Hallberg (M), menar att mycket av det revisorerna kritiserar har att göra med att omvärldsläget på energimarknaden förändrats kraftigt – något som var svårt att förutse.

– Även om det inte står i revisorsrapporten har det väl inte undgått någon att vi haft en energikris. Det har ju ställt de affärmodeller vi haft på näsan.

– Vi hade till exempel en period på 10-15 dagar 2021 då det priserna på gas, som följer elpriserna, ökade från 100-300 kronor till 3 500 per megawattimme. Då samlar du snabbt på dig en förlust på 100 miljoner. Men vi har stått på bromsen under hela 2022. Och vd har sagt upp de avtal som har varit möjliga att säga upp.

ANNONS

Ordföranden: ”Måste vårda den affär vi har”

Han pekar på att målen om 6-8 procents avkastning hade lett till orimligt höga priser för kunder, med fjärrvärmepriser som fått höjas 20-30 procent.

– Vi måste vårda den affär vi har i den omvärld vi lever i.

Samtidigt pekar Jan Hallberg själv på att Göteborg Energi och Din el inte har en optimal organisation.

– Vi har en dysfunktionell organisation. Vi har ett elhandelsbolag som har egna ägardirektiv och utses av fullmäktige. Det betyder att de, som är tjänstemän, gör bedömningar av säkerhet och tar avtal. Sedan kommer det ekonomiska avtalet till styrelsen lite senare. Det är ingen bra organisation, utan egentligen borde man låta elhandelsbolaget gå upp i koncernen.

Menar du att styrelsen inte är att lasta för den kritik som framkommer?

– Det är klart, hade vi vetat det vi vet idag för tre år sedan hade vi kunnat agera. Men vi vill vårda avtal, vi kan ju inte säga upp avtal för då blir vi stämda.

– Man kan lite skämtsamt säga att revisorerna alltid har rätt, även när de har fel. Vi får ta till oss det de säger och förbättra det, det är ingen tvekan. Men jag saknar att de inte fått med den omvärld vi lever i.

ANNONS

LÄS MER:Tummen upp för gigantisk vindkraftpark utanför Halland

LÄS MER:Kraftig ökning av elskulder

LÄS MER:Elstöd till de flesta i februari

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS