Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I olika hörn. Göran Persson och Göran Johansson.

Göran Johanssons kritik vidgade klyftan

Göran Johanssons kritik mot partiets valmanifest förstärkte konflikten med Göran Persson. Hans sista besök i Göteborg som statsminister bekräftade den frostiga relationen.
Jobbfrågan drivs inte tillräckligt i valet - så löd kritiken från kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson i slutet av augusti. Han kunde inte förstå vilken taktik partiledningen haft, sa han då till GP.

Men sedan Göran Johansson för drygt ett år sedan hoppade av partiets mäktigaste organ, verkställande utskottet (VU), har han inte haft Göran Perssons öra. Förmodligen inte innan dess heller, eftersom ett av de skäl till avhoppet Johansson angav var just Perssons auktoritära ledarstil och regeringens hantering av försvarsbeslutet och nedläggningen av Amf 4.
Obekräftade uppgifter har gjort gällande att Göran Persson under förra vintern besökt Göteborg med ett enda syfte - att samtala med Göran Johansson. Men officiellt har de bägge knappt talats vid sedan avhoppet.
Bild av konflikt
Göran Perssons besök i Göteborg under senare delen av valrörelsen har förstärkt bilden av konflikten mellan de bägge potentaterna.

Tolv dagar innan valet håller Göran Persson valtal på Nordstadstorget:
Det delas ut röda rosor och Göran Persson är fortfarande rosig om kinderna och har solsken i blick, valspurten är under upptrappning.
Tåligt har en ansenlig mängd flanörer och socialdemokratiska anhängare väntat på statsministerns entré. Kommunalrådet och socialdemokraternas andranamn i Göteborg, Anneli Hulthén, står beredd framme vid scenen. Det är hon som ska hälsa sin partiledare välkommen, ingenstans syns Göran Johansson.

Han nämns dock. I sitt tal uppmanar Persson göteborgarna att inte bara rösta på honom, även Johansson ska sitta kvar efter valet. Han formulerar budskapet som en fråga och svaret han får lämnar honom inte i ovisshet, göteborgssossarna vill ha Göran Johansson.
Tajming eller inte
Efteråt ska Persson träffa pressen, följet beger sig till stadskansliet. Där väntar partiets distriktsordförande i Göteborg Frank Andersson, redo att agera värd för Göran Persson. När GP undrar var Göran Johansson befinner sig, svarar han:
- Han är inte här.
Var är han?
- Han är inte här i alla fall.

Det som sedan inträffar kan tolkas som tajming, eller inte.
Det skiljer inte lång stund mellan att Göran Persson tar plats i en bil för transport till Landvetter och en annan kör in på gården vid stadskansliet. Göran Johansson kommer till jobbet.
Dagen innan valdagen håller Göran Persson valtal på Götaplatsen:

De röda rosorna är lika röda som alltid, medan Göran Perssons kinder är lite mattare. Återigen väntas det tålmodigt på hans tal. Medan Anneli Rydé avslutar "Segla på ett moln" tar Göran Johansson plats bland publiken, han står långt fram.
Så plötsligt verkar det som om de bägge ska mötas, Göran Johansson tar sig förbi säkerhetsvakterna och in bakom scenen. Där småpratar han lite med journalisterna innan han försvinner igen.

Och ännu en gång denna tajming.
Bara någon minut efter att Johansson återgått till åhörarplats tar Persson första klivet ned för Konstmuseets sidotrappa. Han ledsagas av Frank Andersson som också tar plats på scenen för att efter Perssons tal tacka sin partiledare för besöket i Göteborg.
Efteråt väntar ännu en träff med pressen. Bakom scenen får Göran Persson frågan:
Ska du träffa Göran Johansson?
- Nej, vi har ingen träff inplanerad.
Varför?
- Han har väl fullt upp.
Vet du vad han gör?
- Han är väl kanske ute och reser runt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.