Även under Sars-epidemin 2003 infördes liknande regler i Göteborgs hamn.
Även under Sars-epidemin 2003 infördes liknande regler i Göteborgs hamn. Bild: Thomas Johansson

Göteborgs hamn kräver hälsodeklaration – på grund av coronavirus

Alla fartyg som lägger till i Göteborgs hamn måste fylla i och lämna in en hälsodeklaration. Detta sedan coronaviruset blivit klassat som samhällsfarlig sjukdom.
– Vi har en karantänsplan som gäller alla samhällsfarliga sjukdomar, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten i Göteborgs hamn.

ANNONS
|

Sedan den 3 februari – den dag då regeringen klassade coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom – har Göteborgs hamn krävt en hälsodeklaration från alla fartyg som ska lägga till. Något som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Fartygen är skyldiga att lämna en fartygsanmälan när de kommer in till oss. Den kan bestå av olika dokument, men som det är nu ska man 24 timmar innan ankomst ha lämnat in något som kallas för Maritime declaration och health. I den uppger man om någon ombord är sjuk, eller om någon i besättningen varit i det som av WHO klassas som riskområden, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten vid Göteborgs hamn.

ANNONS

LÄS MER:Coronalarm stängde vårdcentral

Inga fall av sjukdom hittills

Om besättningen uppger att alla ombord är friska sker ingen ytterligare kontroll. Men om något fall av sjukdom blir anmält så kommer hamnen att kontakta en smittskyddsläkare.

– Nej, hittills har alla varit friska och vi har fått in över hundra deklarationer, säger Kärnebro.

Rutinen i hamnen tillämpas också i Gävle – och är ett tillvägagångssätt som gäller alla samhällsfarliga sjukdomar. Till exempel vid Sars-utbrottet 2003 skedde samma sak.

– Vid olika tillfällen skärper vi rutinerna, det är egentligen inget konstigt, säger Kärnebro.

Corona-viruset har sedan utbrottet i december 2019 smittat ungefär 45 000 personer i världen, varav den överväldigande majoriteten är i Kina. Drygt tusen personer har avlidit av viruset, siffror som främst kommer från Kinas statliga hälsomyndighet.

I Europa finns 41 bekräftade fall av smitta – varav ett i Sverige.

Ingen har hittills dött av smittan i Europa.

LÄS MER:Så orolig ska du vara för Kina-viruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS