Sökes: tandsköterskor. Om tio år har hälften av Folktandvårdens sköterskor i regionen pensionerats.
Sökes: tandsköterskor. Om tio år har hälften av Folktandvårdens sköterskor i regionen pensionerats. Bild: Emma Gustafsson

Göteborg skriker efter tandsköterskor – får avslag på utbildningsplatser

De närmaste tio åren behöver Folktandvården i Västra Götalandsregionen minst 100 nya tandsköterskor. Värst är läget i Göteborg där antalet utbildningsplatser måste fördubblas de åtta kommande åren. Men Myndigheten för yrkeshögskolan säger nej.

ANNONS
|

Det är de stora kommande pensionsavgångarna som skapar ett stort hål inom tandvården i Västra Götalandsregionen.

Den omfattande generationsväxlingen gör att 600 tandsköterskor – nästan hälften av de som i dag tjänstgör inom Folktandvården – pensioneras inom tio år.

Risk att köerna växer

Problemet är att rekryteringen inte räcker till – med risk för att köerna växer och att patienterna får vänta längre på behandling.

– Det är förstås en konsekvens som inte kan uteslutas, säger Anneli Bernhardsson, HR-chef för Folktandvården i Västra Götalandsregionen till GP.

Enligt henne behöver Folktandvården i regionen rekrytera upp mot 120 nya sköterskor om året de närmaste tio åren.

ANNONS

Värst är situationen i Göteborgsområdet. Där slåss 52 kliniker om de sköterskor som kommer ut från den 1,5 år långa yrkesutbildningen där man varje år ta in 35 nya elever.

– För klara behovet behöver vi dubbla antalet utbildningsplatser och ha två årliga intagningar i Göteborg. Därför har vi hos Myndigheten för yrkeshögskolan yrkat på fler platser, säger Bernhardsson.

Göteborg får nobben

GP kan berätta att blev avslag.

Göteborg får inga platser i år – däremot får utbildningarna i Uddevalla och Borås ett tillskott på vardera 35 platser.

– Det är åtminstone positivt för regionen, säger Anneli Bernhardsson som på onsdagen inte närmare ville kommentera beslutet.

– Jag behöver fördjupa mig, vi måste helt klart ha en dialog med myndigheten, säger hon efter avslaget.

Lisa Östbring är omvärldsanalytiker vid Myndigheten för yrkesutbildning. Till GP säger hon:

– Vi är medvetna om Göteborgs stora behov av tandsköterskor - ett behov som finns på flera håll i landet, särskilt i i storstadsområdena. Det gör förstås konkurrensen hård, säger hon och fortsätter:

Hård konkrrens

– Men i detta ska man lägga till att Göteborg i fjol fick 35 årliga platser fem år framåt och att regionen med utbildningarna i Uddevalla och Borås nu tilldelas 70 nya platser.

ANNONS

Något som inte räcker enligt regionens beräkningar...

– Det är så det ser ut nu - behovet av tandsköterskor är stort i hela landet. Regionen får söka igen, säger Lisa Östbring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS