Göran Persson, numera styrelseordförande i Swedbank och statliga LKAB.
Göran Persson, numera styrelseordförande i Swedbank och statliga LKAB. Bild: Henrik Montgomery/TT

Göran Persson: Vinster i skolan är dumt

Swedbanks ordförande Göran Persson menar att vinster i skolan är dumt. Det säger den före detta socialdemokratiska statsministern i en intervju med Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Ett halvtannat decennium har snart passerat sedan pojken från Vingåker lämnade över den socialdemokratiska ordförandeklubban. Men nog kan Göran Persson undslippa sig en och annan politisk kommentar fortfarande.

I en intervju med DN tar Göran Persson, som numera är styrelseordförande i bland annat LKAB och Swedbank, upp flera aktuella ämnen.

Göran Persson om vinster i skolan: ”Det är så dumt”.

Även om Göran Persson inte vill recensera dagens politik spår han att valet nästa år kan ”komma att handla om tiondelar”, och tror att pensionen kan bli en knäckfråga. När en annan omstridd debatt – den om vinster i skolan – dyker upp är han dock tydlig med var hans åsikter i frågan ligger.

ANNONS

– Det är så dumt, det är en anomali, en motsägelse. Vi har skolplikt, samhället straffar dig om du inte följer den, och så ska barnen mötas av företag som kan använda vinstintresset som sållningsmekanism.

Frågan om amorteringskrav och bolånetak har även det på sistone kommit att intressera Swedbank-ordföranden Persson. I det senare fallet har Finansinspektionen beslutat om ett bolånetak på 85 procent, vilket enligt Persson med fördel kan höjas för att minska köparens kontantinsats.

– Vi verkar ju aldrig komma i kapp när det gäller att bygga hyresbostäder, så då måste folk köpa. Men när det handlar om halvmiljonbelopp då har de flesta människor från enklare förhållanden inte en chans.

Vill minska kontantinsatsen vid bostadsköp

På DN:s fråga om han helt vill slopa kravet på kontantinsats svarar han ”inte helt, men reducera den”.

– Samtidigt kan jag tänka mig en mer disciplinerad amortering, där har vi banker varit för generösa, säger Göran Persson till DN.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS