Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Budapest är en av de orter som nu får direktlinje till Göteborg. Bild: Gösta Knochenhauer
Budapest är en av de orter som nu får direktlinje till Göteborg. Bild: Gösta Knochenhauer

Fyra nya direktlinjer från Landvetter

På mindre än en vecka har fyra nya direktlinjer startat från Landvetter Airport till Wien, Gdansk, Budapest och Katowice. Ytterligare fyra direktlinjer med fokus på Tyskland har aviserats.

Utrikestrafik från Göteborg fortsätter att växa – nu med fokus på öst- och Centraleuropa. Under senaste veckan har Lauda Air börjat flyga till Wien, Ryanair till Gdansk, Katowice och Budapest.

Norwegian börjar flyga direkt till Turin och Grenoble under vintersäsongen. BRA börjar flyga till Berlin och Eurowings på Hamburg i slutet på mars nästa år.

– Vi välkomnar satsningen som flygbolagen gör på regionen genom att öppna ytterligare utrikeslinjer från Landvetter. De nya direktlinjerna möter även efterfrågan från europeiska resenärer som vill besöka vår växande region, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Tyskland är en viktig marknad

Landvetter Airport samarbetar med såväl med det regionala närings- och besökslivet och har upprättat en rad listor med destinationer som inte har någon linje alls, eller linjer där efterfrågan är högre än utbudet. Tyskland är ett sådant område, där det nu kommer en flera direktlinjer.

– Vissa flygbolag har en större möjlighet att nå ut på den tyska marknaden och där tror vi att Eurowings, som är dotterbolag till Lufthansa och ett känt varumärke i Tyskland, har möjlighet att både locka affärs- och privatresenärer till Göteborg, säger Anna Strömwall.

Det pågår inte bara julmarknader i Tyskland – på hemmaplan finns Jul i Göteborg.

– Om man ser till hotellnätter är Tyskland vår näst största marknad, och här finns ytterligare potential, säger hon.

Polen billigt semesterland

Polen är det land där Ryanair öppnar tre nya destinationer.

– Här finns en stor släkt- och vänturism, där man antingen åker till sitt gamla hemland eller har vänner som kommer och hälsar på. Men dessutom har den svenska kronan varit låg, och Polen har varit ett förhållandevis billigt land att turista i, och är det fortfarande, säger Anna Strömwall.

Under september ökade utrikesflyget på Landvetter Airport med tre procent, jämfört med 2018. Cirka 521 000 resenärer flög till och ifrån Landvetter under september.

Ryanair är det snabbast växande flygbolaget på flygplatsen och det aviserar också att man permanentar fem linjer med året-runt-trafik: Barcelona, Dublin, Manchester. Prag och Milano.

Vad betyder det för Göteborg?

– Det betyder jättemycket för regionen att det finns kontinuitet i linjerna, och det visar också att de är eftertraktade. På flera av dessa är Ryanair det enda flygbolaget som flyger både till Dublin och Manchester, så det är verkligen positivt, säger Anna Strömwall.

Gdansk

Ryanair började flyga på Gdansk i slutet på oktober. Bild: Jagan51

Katowice

Ryanair började flyga på Katowice i slutet på oktober. Bild: Katatona

Wien

Laudamotion började flyga på Wien i slutet på oktober. Bild: Eugene Sergeev

Grenoble

Norwegian börjar flyga på Grenoble i februari. Bild: Lightpoet

Turin

Norwegian börjar flyga på Turin i slutet på december. Bild: Serrnovik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.