Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två frallor och fyra gräddförpackningar är vad som ska ha legat bakom en Coop-anställds avskedande. Bild: Anders Wiklund / TT
Två frallor och fyra gräddförpackningar är vad som ska ha legat bakom en Coop-anställds avskedande. Bild: Anders Wiklund / TT

Fyra grädde och två frallor kostade Coop-kassörska jobbet

Coop ska betala 600 000 till en före detta anställd, det har Malmös tingsrätt bestämt.
Kvinnan fick sparken efter att det blivit fel i kassan där hon jobbat i 16 år – för fyra utgångna grädde och två frallor, skriver Arbetet.

Det var sommaren 2020 som händelserna ska ha utspelat sig, skriver tidningen Arbetet. Den Coop-anställda ska själv ha beskrivit hur en överordnad kollega sagt till henne att inte slå in fyra gräddförpackningar, där bäst före datum passerat. Den som handlade var kollegans son och kassörskan ska inte vågat säga emot.

Kort därefter ska kassörskan själv inte betalat för två frallor i en påse när hon handlade. Skälet till det enligt henne själv var att hon bara tagit hand om bröden som legat fel i butiken, skriver Arbetet.

Tittade på övervakningsfilm och sparkade

Arbetsgivaren gav dock kvinnan sparken efter att ha sett händelserna på övervakningsfilm. Kollegan med grädden nekar dessutom till att hon skulle ha sagt att den inte skulle slås in och Coop tycker i vilket fall att kassörskan inte borde följt instruktionen. Förtroendet för henne är fullständigt förbrukat, ska de ha uppgivit i tingsrätten.

Men Malmö tingsrätt har gått på kassörskans linje. De skriver i sin dom att hon haft jobbet i 16 år och verkar både duktig och omtyckt. De menar att hennes version av händelserna sommaren 2020 inte gått att motbevisa.

Därför ska nu Coop ge henne drygt 630 000 kronor för förlorad lön och i skadestånd.

LÄS OCKSÅ: Anställd fick sparken av Apotea efter positivt covidsvar på jobbet

LÄS OCKSÅ: Ikea fortsätter att köpa ryskt trä

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.