Jerker Asplund, kammaråklagare och förundersökningsledare, under en pressträff på Ekobrottsmyndigheten med anledning av domen i Falcon Funds-målet.
Jerker Asplund, kammaråklagare och förundersökningsledare, under en pressträff på Ekobrottsmyndigheten med anledning av domen i Falcon Funds-målet. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Fyra döms till fängelse i Falcon Funds-härvan

Alla fyra åtalade i den så kallade Falcon Funds-härvan döms av Stockholms tingsrätt till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet. Förundersökningsledare Jerker Asplund är till stora delar nöjd – men arbetet med den andra delen av utredningen pågår fortfarande.

ANNONS

De två personer, som pekas ut som hjärnorna bakom brottsupplägget, 63-årige amerikanen Mark Bishop och 42-årige svensken Max Serwin (tidigare Emil Ingmansson), döms till fängelse i sju år och sex månader respektive sex år och nio månader. Brottsligheten rör grov trolöshet mot huvudman, medhjälp därtill, grovt bedrägeri och grovt givande av muta.

En tredje person, 59-årige fondförvaltaren Ulf Deckmark, döms till fem års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och för att ha tagit emot en muta. Dennes bror, Christer Deckmark, döms till två års fängelse för grov penningtvätt, för att ha befattat sig med mutan.

"Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde", skriver tingsrätten i en kommentar.

ANNONS

Nöjda "i allt väsentligt"

Jerker Asplund, åklagare och förundersökningsledare, är till stora delar nöjd med tingsrättens dom.

– Jag kan konstatera att tingsrätten i allt väsentligt har delat vår bedömning och fällt de tilltalade till ansvar enligt våra yrkanden med något undantag, även påföljden och förverkandena ligger i huvudsak i linje med våra yrkanden, säger Asplund till TT.

Åklagarsidan har ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.

– Jag kommer nu att analysera domen och läsa den noggrant tillsammans med mina kollegor, och ta ställning till om det är någonting som motiverar ett överklagande, säger Asplund.

Pågående förundersökning

Domen rör den första delen av två med koppling till det Maltabaserade bolaget Falcon Funds. Omkring 22 000 premiepensionssparare har drabbats i härvan. Förundersökningen i den andra delen av utredningen pågår fortfarande, där Bishop och Serwin är häktade för ytterligare brottslighet, och där även en 43-årig svensk man är misstänkt och belagd med reseförbud.

Asplund förväntar sig att kunna meddela ett beslut i åtalsfrågan i mitten av juni.

– På det bevisläge som vi har nu bedömer jag att det ska väckas åtal, men det är en pågående förundersökning, säger han.

Mark Bishop ska också utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Han döms också vara skyldig staten drygt 235 miljoner kronor. Max Serwins skuld till staten beräknas till drygt 72 miljoner kronor.

ANNONS

Pensionsmyndigheten nöjd

Med domen känner Pensionsmyndigheten att man fått upprättelse.

– Vi är nöjda med utgången och att tingsrätten har markerat det allvarliga i de här brotten som har skett mot det allmänna pensionssystemet. Vi tycker att tingsrättens markering är en upprättelse för de pensionssparare och de pensionärer som har lurats, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, till TT.

De som har drabbats kommer att bli kontaktade i takt med att myndigheten lyckas återvinna pengar, vilket kan ta lång tid, enligt Pensionsmyndigheten.

"Åklagarvänlig dom"

Henrik Olsson Lilja, försvarsadvokat för den 63-åriga amerikanen kallar domen "en åklagarvänlig dom".

– Man har i princip accepterat alla argument som Åklagarmyndigheten har presenterat. Det tycker vi är fel, säger han, och fortsätter:

– En av huvudfrågorna i målet har varit om värdering av finansiella instrument och då har åklagaren bara fört bevisning med hjälp av en svensk expert som inte har någon kännedom om amerikanska förhållanden och sådana här instrument. Det tycker vi är felaktigt.

Henrik Olsson Lilja konstaterar att han ännu inte pratat med sin klient men bedömer det som troligt att man kommer att överklaga.

Helena Wande/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Huvudförhandlingen i Falcon Funds-målet pågick mellan november 2019 och februari i år. Arkivbild.
Huvudförhandlingen i Falcon Funds-målet pågick mellan november 2019 och februari i år. Arkivbild. Bild: Petra Frid/TT

I februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningar i det Maltabaserade bolaget Falcon Funds fonder. Bolaget misstänks ha tömt premiepensionsfonder på stora summor genom ett upplägg i Temple Asset Management, som Falcon Funds delegerat skötseln av fonderna till.

Pensionsmyndigheterna stoppade insättningarna i fonderna, efter misstankar om att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. I juni samma år sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget.

Utredningen som rör Falcon Funds är uppdelad i två delar, varav den första nu har avhandlats i Stockholms tingsrätt.

Fyra personer har dömts för grov ekonomisk brottslighet som rör brott i Sverige under 2012–2013.

En 63-årig amerikan, Mark Bishop, döms till fängelse i sju år och sex månader, samt näringsförbud i tio år. Han ska också utvisas från Sverige. Enligt domen är han också skyldig staten drygt 235 miljoner kronor.

42-årige Max Serwin, tidigare Emil Ingmansson, döms till fängelse i sex år och nio månader samt till näringsförbud. Hans skuld till staten beräknas till drygt 72 miljoner kronor.

Enligt domen bestod brottsligheten i att värdepapper köptes in till överpris till fonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet. För att göra inköpen mutades fondförvaltaren Ulf Deckmark. Han döms till fängelse i fem år och näringsförbud i sju år.

Utöver de tre huvudmisstänkta dömdes fondförvaltarens 65-årige bror för grovt penningtvättsbrott, för sin befattning med mutan.

Cirka 22 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder när Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med bolaget. Myndigheten har tidigare uppskattat att mellan 700 miljoner och 800 miljoner kronor saknas i härvan.

Ekobrottsmyndigheten avser väcka åtal i den andra delen, som rör Falcon Funds verksamhet på Malta, senare i vår.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS