Fyllde i fel - förlorar 30 000 kronor

ANNONS
|

Helene Mossberg är föräldraledig med sitt andra barn, dottern Lillevie som föddes i juli förra året. I början på sommaren i år insåg hon att hon missat att meddela Försäkringskassan att hon fått löneförhöjning sedan förra gången hon var föräldraledig, och därmed var berättigad till en högre föräldrapenning. När hon ringde till Försäkringskassan fick hon beskedet att hon kunde få ut höjningen retroaktivt, bara hon skickade in ett intyg från arbetsgivaren. Sagt och gjort.

Ett tag senare kom beskedet att hennes sjukpenninggrundande inkomst (SGI), det som ligger till grund för ersättningen i föräldraförsäkringen, skulle ändras från och med den tredje juni i år. När hon ifrågasatte varför hon inte skulle få pengar retroaktivt sedan juli 2012, då hon började vara ledig med sitt andra barn, fick hon klart för sig att det berodde på hur hon fyllt i ansökningarna om ersättning. För att få ut den vanliga föräldrapenningen fungerade hennes sätt fint, men när hon nu skulle få ut pengar retroaktivt räknades hennes föräldraledighet inte som en sammanhängande ersättningsperiod. Den senaste ersättningsperioden ansågs i stället starta den tredje juni i år.

ANNONS

– Jag blev jätteförvånad eftersom jag ju varit hemma på heltid sedan min dotter föddes. Varför skulle det inte vara en sammanhängande ersättningsperiod?

Det hela kokar ner till en teknikalitet om hur Helene Mossberg har fyllt i blanketten. Hon har, liksom många andra föräldrar, inte begärt ersättning för helger och röda dagar. Däremot har hon konsekvent ansökt om föräldrapenning för måndag till fredag varje vecka sedan hon gick på sin andra föräldraledighet, lite olika fördelat på de båda barnen men alltid måndag till fredag. Det hade i sig inte varit ett problem om hon bara fyllt i blanketterna på ett annat sätt.

– Vill man att det ska bli en ersättningsperiod så får man fylla i dem i en följd, och därefter tala om vilka dagar under perioden man begär ersättning för. Inom perioden kan du ta ut fem, tre eller sju dagar i veckan – det spelar ingen roll. Det viktiga är att du har ansökt om en sammanhängande period, säger Birgitta Rosengren som är enhetschef på Försäkringskassan.

Istället för att fylla i att hon ville ha ersättning för måndag till fredag vecka efter vecka så skulle Helene Mossberg alltså ha angett att hon ville ha ersättning för hela perioden och sedan specificerat att det bara gällde vardagar. Att det i praktiken blir samma sak spelar ingen roll, enligt Försäkringskassan.

ANNONS

Det handlar alltså om hur man har fyllt i blanketterna, det är ju ingen skillnad i hur många dagar man fått ersättning för?

– Det stämmer. När det bara gäller att få ut föräldrapengen så får du ju lika mycket pengar oavsett hur du fyller i blanketten. Men i det här fallet, när man vill ändra inkomsten bakåt i tiden och få retroaktiv ersättning så spelar det roll hur man har fyllt i, säger Birgitta Rosengren.

En snabb överslagsuträkning visar att det ekonomiskt blir en skillnad på drygt 30 000 före skatt för Helene Mossberg, när hon får retroaktiv ersättning för runt 50 dagar i stället för drygt 280.

Borde ni inte informera tydligt om att det här sättet att ansöka blir till ens nackdel om man ska få pengar retroaktivt?

– Tyvärr så har vi, vad jag har sett, inte någon information om det här på vår hemsida eller så. Det här är ett svårt och specifikt fall, så det bästa är ju att vända sig till vår kundtjänst med sådana här frågor.

Bör man inte få en chans att göra rätt om man fyllt i en blankett fel?

– För tid som vi redan fattat beslut om är det svårt att ändra uppgifter. Jag tycker det är bra att detta uppmärksammas eftersom det verkar som vi behöver se över hur vi bättre kan informera om vad man bör tänka på när man fyller i blanketten.

ANNONS

Helene Mossberg känner sig orättvist behandlad och tycker att argumenten är absurda. Inte för att hon går miste om pengarna, utan för att det handlar om hur hon fyllt i blanketten.

– Hade de sagt att jag inte kunde få pengar för löneförhöjningen retroaktivt hade jag inte tyckt det var konstigt, utan tänkt att jag får skylla mig själv. Men när det handlar om att jag fyllt i blanketten på fel sätt så känns det helt sjukt, särskilt eftersom de inte informerar om det.

FAKTA: Föräldrapenning

Föräldrapenning betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn och har tre olika ersättningsnivåer.

En baseras på hur stora inkomster du har, medan de andra två ger ett fast belopp per dag.

Den som har fast anställning får höja sin SGI om man fått en faktisk löneförhöjning under föräldraledigheten.

Det är den föräldralediges ansvar att anmäla förändringar i inkomsten till Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan

Föräldrapenning betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn och har tre olika ersättningsnivåer. En baseras på hur stora inkomster du har, medan de andra två ger ett fast belopp per dag. Den som har fast anställning får höja sin SGI om man fått en faktisk löneförhöjning under föräldraledigheten. Det är den föräldralediges ansvar att anmäla förändringar i inkomsten till Försäkringskassan.

Källa: Försäkringskassan

ANNONS