Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påhittigt. Metenovas Lennart Myhrberg och Sten Johansson visar de magnetiska grundprinciperna för hur blandaren fungerar. Bild: Thomas Johansson.

Fritt svävande medicinmixer teknisk hit

Mölndalsbolaget Metenova har uppfunnit en fritt svävande blandare till läkemedelsindustrin, som blivit en storsäljare. Till och med Patent och registreringsverket generaldirektör blev nyfiken.

De senaste fem åren har det medicintekniska bolaget Metenova gått som en raket och ökat sin omsättning med 35 procent per år, och räknar med en omsättning på nära 40 miljoner kronor under 2017.
Hemligheten bakom framgången är att man uppfunnit en avancerad blandare till läkemedelsindustrin, som kan mixa läkemedel som ska injiceras, där mixerhuvudet svävar fritt inne i slutna tankar eller plastbehållare.
– Vi har specialutvecklat en teknologi som är helt fantastisk. Blandaren ligger och flyter fritt, är fullt leviterande och helt beröringsfri, säger marknadschefen Lennart Myhrberg.
Företaget har länge arbetat med blandare till de stora globala läkemedelsföretagen, men i samma takt som läkemedelsforskningen utvecklas måste också medicintekniken hänga med. 
– Blandningsutrustning har i princip funnits sedan man uppfann vispen och det funkar ju utmärkt i kemi och livsmedelsindustri. Men den sortens blandare är inte lämplig i läkemedelsindustrin för slutna aseptiska tankar, eftersom allt som finns därinne måste vara 100 procent säkert att det inte kontamineras, säger han.

Fritt svävande mixer


Tidigare generationer av företagets blandare har fungerat med en motor och magnet på utsidan av tanken och en blandare med en steril magnet på insidan av tanken. I viss mån fungerar det på samma sätt som när man använder magneter för att rengöra akvarium.
Men nya vaccin och läkemedel som till exempel innehåller celler är alldeles för känsliga för den sortens blandare.
– Då fick vi hitta på något nytt och det tog oss fem år att utveckla, men det är precis vad läkemedelsindustrin behöver nu, säger Lennart Myhrberg.
Den nya blandaren har ett fritt svävande mixerhuvud inne i tanken.
– Det är samma teknologi som det kinesiska leviterande tåget har. Det svävar på rälsen och det har vi överfört till ett fritt svävande mixerhuvud. Det är ett magnetfält som rör sig, det är inga rörliga delar. Det svävar helt fritt och det är inte kontakt någonstans, säger affärsutvecklaren Sten Johansson.
– Vi är ensamma i världen om detta. Det är helt unikt och försäljningen går spikrakt uppåt, säger Lennart Myhrberg.

Patent och registeringsverket nyfikna 


Det kan verka mer som science fiction än life science, men baseras på fysikens magnetiska fält som här får ett helt nytt användningsområde.
En ny svensk uppfinning som till och med rönt uppmärksamhet hos Patent & registreringsverket.
Tillförordnade generaldirektören Gunilla Ström Lindahl, passade på att besöka Metenova när myndigheten nyligen besökte Chalmers, Göteborgs universitet och Liseberg för att prata om varumärken, upphovsrätt, design och patent.
– Vi är ute för att träffa kunder och se de företag som arbetar med våra frågor, för det här är jätteviktigt. Vi har fått ett regeringsuppdrag och vi arbetar med olika målgrupper där vi hjälper till med att utbilda och informera om hur man kan jobba med sina immateriella tillgångar, säger Gunilla Ström Lindahl.
Regeringen har satt fokus på att näringsliv och akademi får större kunskaper och förståelse för hur man kan använda sina innovationer på bästa sätt och lägga upp strategier.
Hur många miljarder ligger gömda därute i Sverige?
– Jag har ingen siffra på det, men det är många miljarder tror vi. Många. Och detta handlar inte bara om företagssidan utan också akademin och forskningen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.