Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Telias förre vd Lars Nyberg (till höger) tillsammans med sina advokater under den stora korruptionsrättegången i Stockholms tingsrätt i höstas. Arkivbild.

Friande Teliadomar överklagas

Åklagarsidan överklagar tingsrättens frikännande domar mot ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare chefer på Telia. Misstankarna om att trion betalat miljardmutor i samband med affärerna i Uzbekistan hamnar därmed även i hovrätten.

Chefen för åklagarkammaren riksenheten för korruption, Kim Andrews, bekräftar för TT att han har skickat in ett överklagande till domstolen.

Tingsrätten har inte uppfattat alla fakta i domen korrekt, anser han.

- Det är fakta som kan ha haft avgörande betydelse för utgången i målet, säger Andrews, utan att gå in så mycket på detaljer.

Åklagarsidan krävde stränga fängelsestraff för mutor på omkring 3 miljarder kronor. Pengarna gick till den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, och i utbyte kunde Telia verka som mobiloperatör i det centralasiatiska, notoriskt korrupta landet.

Annan uppfattning

Men tingsrätten ansåg i sin dom den 15 februari att Karimova inte ingick i den begränsade krets med personer som är mutbara, enligt den gamla lagstiftning som gällde när affärerna ingicks, 2007–2010. Detta eftersom hon inte formellt ansvarade för myndighetsutövning. Om hon i praktiken gjorde det, i kraft av sin makt som presidentens oantastliga dotter, har ingen betydelse, resonerar rätten.

- Där har jag en annan uppfattning än tingsrätten, säger Andrews.

- Om man hårdrar lite grann hamnar man i att en företrädare eller en regering som inte bygger på en svensk konstitution inte skulle kunna vara mutbar bara för att den inte är vald i demokratisk ordning eller liknande.

Inte sett överklagan

Lars Nybergs försvarare har ännu inte fått möjlighet att ta del av överklagan.

- Därför har jag inga kommentarer att lämna i nuläget, säger försvarsadvokat Cristina Bergner till TT.

Nyberg och de andra som åtalades förnekar brott.