Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

Franskt underskott sväller i pandemin

ANNONS

Frankrikes budgetunderskott sväller och statsskulden växer i pandemins tredje våg, enligt landets finansminister Bruno Le Maire.

I en tv-intervju uppger han att budgetunderskottet i år kommer att uppgå till 9 procent, mot tidigare beräkningar på 8,5 procent. Samtidigt visar beräkningar att statsskulden i år kommer att växa till 118 procent av BNP, mot beräkning på 115 procent.

Han uppger samtidigt att han gjort upp med EU-kommissionen om ett räddningspaket riktat till det krisdrabbade flygbolaget Air France, en del av Air France KLM-koncernen. Hur mycket statligt stöd som kommer att betalas ut är dock ännu inte fastslaget.

Le Maire har tidigare meddelat att finansdepartementet sänkt sin tillväxtprognos till 5 procent i år, mot tidigare 6 procent.

ANNONS

Spridningen av covid-19 i Frankrike har på kort tid fördubblats i omfattning till 40 000 nya bekräftade fall per dygn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS