Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivfoto.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Franskt hopp om digitalfred

Vapenvila råder i hotande handelskrig mellan Frankrike och USA kring beskattningen av nätjättar. Hoppet lever om en lösning i Davos.

ANNONS

Diskussioner om att ta upp en omsättningsskatt på multinationella nätjättar har pågått länge inom EU och OECD utan att nå enighet. Frankrike har därför valt att gå före med beslut om en egen skatt, vilket emellertid lett till hot om handelskrig och hårda tullar från USA, exempelvis på franska viner.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har dock gott hopp om fred.

– President Emmanuel Macron och president Trump hade ett väldigt konstruktivt samtal om det här i söndags kväll och enades om att undvika alla upptrappningar. Jag ska träffa finansminister (Steven) Mnuchin i morgon i Davos och försöka nå en definitiv uppgörelse, sade Le Maire på väg in till tisdagens EU-finansministermöte i Bryssel.

ANNONS

"Rätt riktning"

Enligt Le Maire pågår arbete "dag och natt" för att hitta en lösning.

– Djävulen finns i detaljerna, men jag tror att vi är på väg i rätt riktning. Vi delar målsättningen om att nå en rättvis beskattning av digital verksamhet på internationell nivå, hävdade Le Maire.

I en intervju med tidningen Wall Street Journal kallar Mnuchin vapenvilan med Frankrike för "början på en lösning". Samtidigt manar han Storbritannien och Italien att dra tillbaka sina planer på liknande digitalskatter.

– Om de inte gör det kommer de att ställas inför president Trumps tullar. Vi kommer att ha samma diskussioner med dem, sade Mnuchin enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtal i OECD

EU-kommissionen vill inte kommentera de fransk-amerikanska förhandlingarna, men betonar att man vill se en internationell lösning på digitalskattefrågan.

– Vi är på väg in i ett avgörande läge. Vi har sett vissa framsteg på OECD-nivå, men vi måste se till att de här åtgärderna blir meningsfulla, sade kommissionens finansansvarige viceordförande Valdis Dombrovskis på presskonferensen efter tisdagsmötet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Diskussioner har länge pågått om beskattningen av multinationella nätjättar, vars inkomster ofta tjänas i helt andra länder än där de har sin skattemässiga hemvist.

EU-kommissionen föreslog 2018 en treprocentig omsättningsskatt, men har ännu inte lyckats samla nödvändig enighet bland medlemsländerna för förslaget. Bland annat Sverige tillhör de mest skeptiska.

Parallellt pågår diskussioner inom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, i hopp om att nå en internationell lösning.

Flera länder som tagit beslut om eller aviserat nationella digitalskatter har varnats av USA för konsekvenser i form av höjda tullar och andra åtgärder.

ANNONS