Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Capio, med huvudsäte i Göteborg, blir franskt. Ramsay Générale de Santé köper vårdkoncernen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Franska vårdjätten Ramsay får köpa Capio

Det göteborgska vårdföretaget Capios styrelse har sagt ja till den franska sjukvårdskoncernen Ramsay Générale de Santés höjda bud. Nu blir Capio franskt.

Capios styrelse har efter viss tvekan bestämt sig för att rekommendera aktieägarna att anta det höjda budet från franska sjukvårdskoncernen Ramsay Générale de Santé. Tidigare nobbade styrelsen det första lägre budet som kom i somras och planerade parallellt att i stället sälja Capios franska verksamhet till en konkurrent, en affär som nu ställs in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ramsay, vars huvudägare är australiska Ramsay Health Care, siktar på att bli en ledande sjukvårdsaktör i Europa. Den andra storägaren är franska bankkoncernen Crédit Agricole.

Med sig i affären får Ramsay bland annat S:t Görans akutsjukhus i Stockholm samt ett stort antal vårdcentraler.

Två faktorer

Det nu av styrelsen antagna budet är värt 58 kronor per aktie eller nästan 8,2 miljarder kronor. Michael Wolf, Capios styrelseordförande säger till GP att aktieägarna är med på tåget och om bakgrunden till att man accepterar Ramsays senaste bud:

– Det handlar om två faktorer. Det ena är att vi får in en aktör som än mer kan utveckla den potential som finns i Capio. Sedan känner vi en trygghet i att acceptanskraven sänktes från 90 procent till 75, vilket gör att det finns hög uppslutning från aktieägarna att acceptera budet.

Det har varit fler aspiranter till att köpa Capio. I augusti presenterade därefter Capio ett förslag om att sälja Capio Frankrike till franska Vivalto Santé. Det har nu i veckan följts upp med ett höjt bud från Ramsay Générale, till 58 kronor per aktie eller totalt 8,2 miljarder kronor.

– Nu när Ramsay betalar 58 kronor per aktie ser vi att transaktionsrisken är låg, då blev det här det bästa beslutet, säger Michael Wolf.

Politiska frågor

Riskerna som följer på den svenska politiska debatten om vinster i välfärden är inräknat i priset, enligt Capios styrelseordförande.

– Ramsay är ju medvetna om den diskussionen. De hade inte lagt ett sådant här bud om man inte tror på den nordiska marknaden, säger Michael Wolf.

– Sedan kan man konstatera, när vi tittar på utfallet i landstingsvalet, så har högersidan gått fram och vänstersidan backat. Så om man tittar på hur folk har röstat så har de ju röstat mindre på den sida som driver de frågorna, fortsätter han.

Det är oklart vad som händer med varumärket Capio, då Ramsay äger den frågan.

– Det är en fråga du får ställa till Ramsay, men jag kan konstatera att de köper ett bra och starkt varumärke, säger Michael Wolf.

Aktieägare säger ja

I Capios styrelse, som enhälligt beslutat att rekommendera budet, finns bland annat ägarna R12 och EQT, med sammanlagt drygt 10 procent av aktierna representerade.

Fjärde AP-fonden, med närmare 8 procent av aktierna, kommer också högst troligen säga ja till det höjda budet, rapporterar Reuters. Även Robur med 9 procent uttrycker sig positivt om budet, enligt nyhetsbyrån.

Ramsay Générale, vars huvudägare är australiska Ramsay Health Care, siktar med affären på att bli en ledande sjukvårdsaktör i Europa. Ramsay Générales andra storägare är den franska bankkoncernen Crédit Agricole.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.