Återhämtning för fransk ekonomi under tredje kvartalet. Arkivbild.
Återhämtning för fransk ekonomi under tredje kvartalet. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Fransk ekonomi studsade upp

Europas ledande ekonomier uppvisade rejäl ekonomisk återhämtning under tredje kvartalet. Ökad smittspridning och gradvisa nedstängningar oroar inte i nuläget, i alla fall inte hos Tysklands ekonomiminister.

ANNONS

Efter katastrofala BNP-siffror under våren märks nu en bred återhämtning under tredje kvartalet. Den franska ekonomin studsade upp och växte med 18,2 procent jämfört med föregående kvartal. Utvecklingen är densamma runtom i Europa. I Tyskland växte ekonomin med 8,2 procent under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, i Italien med 16,1 och Spanien hela 16,7 procent.

Olika syn

Synen är dock olika i vad som ska förväntas under de närmaste månaderna. Nya rekordsiffror har registrerats i ett flertal länder, till exempel i Spanien noterades drygt 23 000 smittade under det senaste dygnet. I Frankrike har man valt att begränsa möjligheterna för invånarna att röra sig utomhus och hemmaarbete blir obligatoriskt för en rad yrkesgrupper.

ANNONS

I Spanien, vars turistsektor drabbats extremt hårt av coronapandemin, ser man bekymrat på de senaste veckornas utveckling.

Stor osäkerhet

– Vi står inför en stor osäkerhet, såväl på europeisk som global nivå, varnar ekonomiminister Nadia Calvino i ett uttalande.

I Tyskland görs nu bedömningen att BNP kommer att krympa med 5,5 procent under 2020. Det är dock en förbättring jämfört med septembers kalkyl som låg på 5,8 procent. För 2021 är prognosen en BNP-tillväxt på 4,4 procent och trots den senaste tidens utveckling kvarstår den prognosen enligt landets ekonomiminister Peter Altmaier.

– Jag är säker att med de tuffa och avgörande besluten som vi tagit så har en chans att nå den här tillväxten, säger Altmaier.

Ekonomin är bättre förberedd för pandemin nu än vad man var i våras, säger han.

Detta utifrån att medan Europa nu delvis stänger ned har den asiatiska marknaden fortsatt öppet vilket gynnar tysk export och framförallt den för landet viktiga bilindustrin. Flera av landets största arbetsgivare har dock fått skära ned kraftigt när det gäller personalstyrkan, bland annat reseoperatören Tui som minskat med 8 000 anställda och Lufthansa (minus 30 000 anställda).

Tobias Österberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS