Australiens premiärminister Scott Morrison, här under ett möte med USA:s president Joe Biden tidigare i veckan, kan räkna med en faktura från franska ubåtstillverkaren Naval Group efter det brutna avtalet.
Australiens premiärminister Scott Morrison, här under ett möte med USA:s president Joe Biden tidigare i veckan, kan räkna med en faktura från franska ubåtstillverkaren Naval Group efter det brutna avtalet. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Frankrike skickar ubåtsräkning till Australien

Det kostar att bryta avtal. Efter den senaste veckans infekterade ubåtsbråk mellan Frankrike och Australien meddelar den franska krigsmaterieltillverkaren Naval Group att man kommer att skicka en faktura till Australien för det skrotade ubåtsavtalet.

ANNONS

Australien ingick 2016 en uppgörelse om att köpa tolv konventionella ubåtar som skulle byggas i Frankrike av Naval Group. En enorm affär, vars värde numera beräknas till 570 miljarder kronor.

Förra veckan kom dock kallduschen, då Australien plötsligt meddelade att landet i stället valt att sluta ett avtal med USA om tillverkning av atomubåtar.

– Australien sade upp avtalet av ren bekvämlighet, säger Naval Groups vd Pierre Éric Pommellet till franska Le Figaro, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi meddelades beslutet utan förvarning, med en brutalitet utan motstycke, hävdar han.

"Hävda våra rättigheter"

Bolaget förbereder därför ett detaljerat kostnadsförslag med de kostnader för avvecklingen av affären som bolaget anser att den australiska regeringen bör betala. Det handlar bland annat om nedmontering av infrastruktur och omplacering av personal.

ANNONS

– Vi kommer att hävda våra rättigheter, säger Pommellet.

Naval Group, som delvis ägs av franska staten, hade redan genomfört arbete för över nio miljarder svenska kronor när Australien bröt kontraktet, enligt det franska försvarsdepartementet, men dessa kostnader täcks av betalningar som Australien redan har gjort.

"Har tålamod"

Hur mycket Australien ska betala i kompensation och skadestånd återstår att se. Frankrike har kallat avtalsbrottet för ett svek och ett hugg i ryggen och enligt försvarsdepartementet väntar nu förhandlingar som syftar till att få fram en summa som Australien är skyldig.

Australiens premiärminister Scott Morrison har inte kommenterat Frankrikes betalningskrav, men säger att han hoppas att relationen till Frankrike ska kunna läkas i sinom tid.

– Vi har förståelse för att de känner sig sårade och är besvikna och vi kommer att ha tålamod och ser fram emot att samarbeta med gamla vänner igen, säger Morrison under sitt pågående besök i USA, där han bland annat har träffat president Joe Biden, rapporterar ABC News.

Fakta: Ubåtstvisten

Australien, USA och Storbritannien meddelade den 16 september att de inleder ett säkerhetssamarbete, kallat Aukus, som bland annat innebär att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar.

Därmed säger Australien upp ett tidigare avtal med Frankrike om att bygga tolv konventionella ubåtar.

Frankrike har reagerat ilsket och kallade temporärt hem sina ambassadörer från USA och Australien för konsultationer. President Emmanuel Macron tog den 22 september upp frågan per telefon med USA:s president Joe Biden. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel har beklagat hur Frankrike behandlats under affären.

Tvisten har bland annat lett till krav på att avbryta pågående handelsförhandlingar mellan EU och Australien och skjuta upp ett inplanerat möte i Pittsburgh nästa vecka mellan EU:s och USA:s handelsansvariga.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS