Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den förarlösa traktorn Dynium Robot testas just nu på en gård i Herefordshire, Storbritannien.

Framtidens traktor kör sig själv

Flera företag jobbar för att ta fram förarlösa traktorer som skulle kunna effektivisera jordbruket och göra det mer miljövänligt. Utan förare blir maskinerna mindre, mer miljövänliga och skulle kunna jobba dygnet runt, men det finns problem som måste lösas först.

Framtidens traktor ser mer ut som en plåtinsekt eller rymdmaskin – i alla fall den helt automatiska Dynium Robot som snart kan nå marknaden. Den första prototypen ska snart testas på en gård i Herefordshire, Storbritannien, skriver företaget på sin hemsida och förhoppningen är att den ska börja säljas redan nästa år.

En annan självgående maskin som redan finns på marknaden är Greenbot, utvecklad av ett nederländskt företag men den ser mer ut som en traditionell traktor, om än lite mindre.

Just nu forskas det inom och framställs flera produkter för att automatisera jordbruket och just traktorerna och maskinerna står i fokus.

Det finns många fördelar med automatiserade, förarlösa traktorer, säger Jonas Engström som jobbar med energieffektivisering och teknikutveckling inom jordbruket för forskningsinstitutet Rise.

Mindre maskiner

- Det är positivt för jordbruket med mindre maskiner för stora maskiner packar marken mer. Förutom att maskinerna kan bli mindre så möjliggörs eldrift med batterier på ett annat sätt, säger han.

Det är till exempel möjligt att låta en automatisk maskin jobba fler timmar per dygn och därmed öka produktiviteten.

- Om man ska ha en förare så vill föraren kanske köra 10 timmar på en arbetsdag, då måste man ha ett jättestort batteri för att det ska klara det. En autonom maskin kan ha ett mindre batteri och åka in och ladda när du behöver, säger han.

Automatiska mjölkmaskiner där korna går in själva och mjölkas och även olika typer av autostyrning på traktorer och arbetsmaskiner där GPS-teknik används för att köra fordonet rakt finns redan i dag på marknaden. Men innan helt självstyrda traktorer kan bli verklighet måste bland annat lagstiftningen ses över.

Kräver lagändring

Dagens trafikregler utgår från förarens ansvar men för en helt självkörande bil eller traktor måste ansvarsfördelningen ses över. Regeringen tillsatte därför 2015 en särskild utredning om självkörande fordon på väg. Utredningen ska presenteras i mars i år.

Men just arbetsmaskiner skulle kunna bli en verklighet tidigare än till exempel personbilar. Eftersom arbetsmaskiner, som traktorer och plogbilar, inte korsar gränser på samma sätt som transport- eller personbilar är det enklare att bestämma om det på nationell nivå.

- Det finns internationella konventioner som reglerar fordon som kan användas internationellt men inte när det gäller arbetsmaskiner, säger regeringens utredare Jonas Bjelfvenstam.

Den nya tekniken innebär också minskade möjligheter för bönder att själva kunna laga sina maskiner om de går sönder och i början kommer den nya tekniken att vara dyr. Men det är inget som har minskat intresset.

- All teknik är ju dyr från början men samtidigt är det ju en investering som leder till ökad produktivitet och hållbarhet. Det är stort intresse för ny teknik över lag.