Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Findusanläggningen i Bjuv. Arkivbild.

Framtidens livsmedel ska skapas i Bjuv

Nu är det klart. Bolaget Foodhills tar över Findusanläggningen i Bjuv och planerar att omvandla anläggningen till en industripark med inriktning mot framtidens livsmedel.

- Det här är en glädjens dag. Det är en nystart för Findusanläggningen och det är viktigt för Bjuv, det är viktigt för Skåne, men det är också viktigt för hela livsmedelssverige, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

I dagsläget arbetar Foodhills med ett femtiotal företag som är intresserade, varav det första företaget flyttar in första maj. Tanken är att locka dit olika företag inom livsmedelsbranschen och Bengt Persson, ordförande i Foodhills, hoppas att industriparken ska ge minst lika många nya jobb till Bjuv som försvann när Findus lämnade. Runt 400 personer berördes av nedläggningen.

- Ambitionen som det ser ut nu, med det tempo vi har, räknar vi med att kunna ha samma mängd arbetstillfällen inom tre år, säger Bengt Persson, ordförande i Foodhills, till TT.

Svinn ska försvinna

Redan i mars tar Foodhills över anläggningen som ska bli matens svar på Silicon Valley.

- Det här hållbarhetstänket finns i alla produktionsled. Det är mycket bra. Jag tycker att det är klockrent ur den livsmedelsstrategi som vi har antagit, säger Sven-Erik Bucht.

Som livsmedelsproduktionen fungerar i dag sker odlingen och uppfödningen av djur på ett ställe, sedan flyttas det till ett nytt ställe där livsmedel förädlas och ett tredje när varorna ska förpackas innan det skickas vidare till konsumenterna. Slutligen går det till reningsverken.

Regionalt kapital

- På den linan är det en hel del produkter som skapar svinn i de olika processerna. En del svinn försvinner redan på fälten, en del i industrin och en del i hanteringen av förpackningen. Det är där vi ser att vi kan hitta nya möjligheter och lösningar för att kunna ta till vara på mer och skapa resurser av det, säger Bengt Persson.

Infrastrukturen på anläggningen som nu förvärvats passar bra för att kunna bygga upp en cirkulär livsmedelsproduktion, enligt Bengt Persson. Omfattande investeringar kommer därför att bli nödvändigt och både Bjuvs kommun och Region Skåne backar upp projektet. Landsbygdsministern lyfter även fram att det är glädjande att det är svenskt och framförallt regionalt kapital som gått in med stora satsningar i projektet.