Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frö med posten <br>grodde i byrålådan

Frö med posten växer i dubbla bemärkelser. Entreprenören Emil Ahlqvist ägnar sig åt frö på våren - och fia på hösten.
Brevlådeföretag på Gibraltar har man möjligen hört talas om. Byrålådeföretag i Partille är ett - tja, annat grepp. Men faktum är att Emil Ahlqvists expanderande företag började hemma i en gammal byrå.
- I understa lådan fanns grönsakerna, i mitten var blommorna och i översta lådan fanns alla papper, berättar han med ett av alla sina leenden.
Det var under gymnasietiden, den blomsterälskande Emil tyckte att det var ett bra extraknäck, som han var ensam om.
- De dagar som det kom en beställning ropade jag till mamma, å, en order har kommit, vad kul, minns Emil, samtidigt som han visar runt i packrummet där beställningarna ligger bunt efter bunt.

Byrålådorna räckte ett tag, sedan blev det en hylla, till sist hela hobbyrummet i källaren. Nu ligger företaget Frö med Posten i de vackraste omgivningar, i en industrikällare i Jonsered, och har fyra fast anställda året om, vid sidan om Emil. Men så här under högsäsongen på våren anställer han extrapersonal, vissa veckor så många som det bara ryms bland fröställen.

Intresset började hemma i föräldrarnas trädgård, där han odlade och trivdes. Nu är han och sambon på jakt efter egen trädgård med tillhörande gård. De senaste årens odlingar har inskränkt sig till krukor på balkongen.
- Vänta lite, avbryter Emil intervjun och springer till en telefon på orderdisken.
- Hetkinen, säger han tydligt och ropar på Satu Hirvi, den enda som talar finska i personalen.
Och en sådan språktillgång kan man ju inte missa, tänkte Emil.
- Ja, så vi startade en filial i Finland, med telefonen kopplad hit. Vi har lärt oss att säga hetkinen, jag tror det betyder ett ögonblick, ungefär. Sedan får Satu sköta snacket, berättar Emil.

Nu håller han på att bygga upp en hemsida för finska marknaden och att varken han eller webdesignern kan ett smack finska, verkar inte bekymra idésprutan Emil.
- Jag fick en idébok av min sambo i julklapp, så jag kan skriva upp alla saker jag skulle vilja göra. Hon är en väldigt förstående sambo. Vi har levt på hennes förskollärarlön länge, för det här är inget man blir rik på.
Jobbet har blivit en livsstil och Emil tycker "inte att det är tråkigt" att jobba till åtta på kvällen eller helgen, ens när arbetsdagen börjar tidigt.
- Jag gör ju allt, allt ifrån att vara den som har skjorta och slips till att springa med dammsugaren.

Därför händer det att Emil också hoppar in och plockar ihop fröbeställningarna, som folk skickat in eller fyllt i via nätet, av fröer från Bröderna Nelson, Weibulls, Suttons seeds och Thompson and Morgan.
- Vår största affär just nu är faktiskt dotterbolaget Emils trädgård. Jag trodde jag hade kommit på något nytt när jag erbjöd ungdomar och skolklasser att sälja fröer på samma sätt som man säljer jultidningar. Men det är tydligen en gammal grej, fast jag aldrig hört talas om det.

Ungdomarna säljer fröer ur Nelsons katalog till butikspris, samtidigt som de får 30 procent i provision. Idag har detta blivit den största delen av Frö med Posten och Emils trädgård.
- Men sedan vi blev så stora, med fyra heltidsanställda, var vi tvungna att komma på nåt mer för resten av året. Och då tänkte jag sällskapsspel.
För Emil tycker att kopplingen mellan fröfirma och spelfirma är hur enkel som helst.
- Vi är bra på att packa saker och skicka dem med posten. Sedan blev vi totalt tagna på sängen att det gick så fort, att folk hittade oss och beställde i sådana mängder.

Ovanliga taktik- och strategispel, som carcassonne av Klaus-Jürgen Wrede, hör till storsäljarna tillsammans med monopol, fia och bamselotto. Högsäsongen för spel infaller före jul, och lagom till spelen är skickade är det dags att skicka ut frökatalogerna. I slutet av våren lugnar det ned sig, för att till midsommar ta ett skutt igen.
- Då vill folk både så frön och spela spel under semestern, konstaterar Emil glatt.
Nu vill han expandera firman ännu mer. Lite hemligt är det, än så länge finns idéerna bara i huvudet och i idéboken.
- Men snart såߪ

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.