Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överblick. Ingenjören Ola Tegvald visar den långsiktiga planeringen för affärsområdeschefen Lars Rönn och divisionschefen Magnus Bergström.

Från depp till pepp – succéövertag

Combitech tog över 311 ingenjörer från ett krisande Ericsson. Man skapade en ny avdelning för kommunikation i Göteborg och i Linköping. En satsning som har blivit rena kundmagneten.

När Ericsson krisade som värst i fjol och aviserade personalneddragningar – öppnande sig helt nya rekryteringsmöjligheter för teknikkonsultbolaget Combitech.
Bolaget bildade en ny division för kommunikation och tog över 311 Ericsson-ingenjörer till den nya verksamheten för ganska exakt ett år sedan. På bara några månade flyttade 155 Ericsson-ingenjörer i Göteborg över till Lindholmen och 156 ingenjörer i Linköping till Combitechs nya lokaler.
– En framgångsfaktor var att organisationerna som kom från Ericsson flyttade rakt in på Combitech utan någon förändring av arbetsuppgifterna, säger divisionschefen Magnus Bergström.
– Det skedde i ett intensivt samarbete med Ericsson, speciellt inom HR-frågorna, men det var också mycket viktigt att kunna nå ut med all information. Och samarbetet med Ericsson fungerade mycket bra, säger han. I affärsöverenskommelsen ingick också ett fortsatt partnerskap mellan bolagen.

Positiv förändring

De utmaningar man ställdes inför i första skedet handlade inte om strukturella frågor, utan rent konkreta frågor som arbetsplatser, arbetstider och parkeringsplatser – och att det var bråttom.
Affärsområdeschefen Lars Rönn, var en av dem som gick över från Ericsson.
– När vi informerade personalen om vad som skulle ske, blev det inte ett "begravningsmöte", utan det togs emot som en positiv förändring, säger han.
En bild som också delas av ingenjören Ola Tegvald, som också gick över till Combitech.
– Då fanns det många olika scenarior om vad som skulle kunna hända om man var kvar på Ericsson, och detta var en möjlighet att det skulle bli förbättringar eller åtminstone förändringar. Och det var ju positivt, säger han. 
– För oss som flyttade över betyder det att vi kan jobba med fler kunder än vad vi gjorde på Ericsson, och har mycket större möjligheter nu med flera nya stora kunder i regionen, säger Ola Tegvald.

Behöver mer personal

Combitechs nya kommunikationsdivision visade sig bli en riktig framgångsmagnet. Företaget storsatsade på tekniska kurser och utbildningar – vilket också innebär att företaget breddade kundbasen med 13 nya kunder, varav en stor del återfinns inom den Västsvenska fordonsindustrin som jobbar i framkant med självkörande bilar.
– Det blivit fantastiskt rätt. Från början var det 95 procent av de tillfrågade som gick över till Combitech. Och det här gänget är väldigt eftertraktat inte minst inom autonoma bilar, där kommunikation växer jättemycket. Vi har blivit ännu fler anställda under det här året och skulle behöva öka med 30-40 personer till bara i Göteborg, säger Magnus Bergström.

Smart med personalövertag

På Combitech är man väldigt nöjda med övergången och inte en enda lokal Ericsson-ingenjör behövde bli arbetslös.
– Jag tror att det är väldigt smart att göra på det här sättet. Det gör också att vi når ett brett antal företag som behöver den här kompetensen, säger Magnus Bergström.
Vid årsskiftet kommer 75 procent av dem som gick över till Combitech att ha helt nya uppdrag än vad de hade under Ericsson.
Vad tycker de om det?
– Många skulle nog vilja att det var ännu fler, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.