Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Från 13 juni får symptomfria personer resa i Sverige igen

Reserestriktionerna inom Sverige lättas. Från den 13 juni får symptomfria personer resa inrikes Sverige igen.
– Men läget är långt ifrån normalt, och skulle smittspridningen ta fart, så kan restriktionerna skärpas igen, säger Stefan Löfven.

Det har varit flera turer om när beskedet angående semesterresandet kommer.

På torsdagseftermiddagen kom statsminister Stefan Löfven med beskedet om hur och när vi får resa - kanske lite friare igen.

– Sverige är på väg in i ett bättre läge. Från och med den 13 juni bedöms symtomfria personer kunna resa i Sverige, säger Stefan Löfven.

Ingen trängsel på stränder och i barer

Men viktigaste av allt är att svenskarna nu är förnuftiga och fortsätter att upprätthålla den sociala distanseringen. Ingen trängsel på stränder, i parker, campingplatser eller barer, konstaterar statsministern.

– Även om vissa restriktioner nu lyfts innebär det absolut inte att livet återgår till det normala. Det är viktigt att hålla i detta. Vi måste fortsätta ta ansvar, säger vice statsminister Isabella Lövin.

Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Bild: Sören Andersson/TT
Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Bild: Sören Andersson/TT

Socialminister Lena Hallengren var väldigt tydlig med att det är resor för symptomfria personer som kommer att godkännas och att regeringen kommer att följa detta noga.

– Om utvecklingen går åt fel håll. Då kommer vi bli tvungna att skärpa restriktionerna igen. Ni som ger er ut och reser behöver ta ansvar. Trängsel är inte acceptabelt, säger hon.

Svenskarna törstar efter besked

Inom någon vecka drar semesterperioden igång i Sverige, och svenskarna har törstat efter besked om hur de får lov att röra sig inom landet.

LÄS MER: Båtsemester under corona: Här är guiden för dig som vill köpa eller hyra båt under hemestern

LÄS MER: Här är svenskar välkomna att semestra i Europa

Eftersom UD:s reserekommendationer kring utlandsresor ligger fast fram till den 15 juli är det många svenskar som planerar att fira semester på hemmaplan i år.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om sommaren och resor:

– Ett ökat resande får inte innebära att man släpper på den sociala och fysiska distanseringen. Det här är inte villkorslöst, säger Johan Carlson och trycker på att det gäller att fortsätta arbetet med att dämpa smittspridningen.

Även om smittspridningen ökat i Västra Götaland på senare tid, ser Folkhälsomyndigheten inte att man kunde göra någon skillnad på regionerna i Sverige. I så fall hade man fått ha fortsatta restriktioner över hela riket.

– Beslutet börjar att gälla om tio dagar framåt, säger Johan Carlson.

Inga onödiga resor under våren

Ända sedan coronapandemin bröt ut i Sverige har Folkhälsomyndigheten varit tydlig med att vi ska avstå från onödiga resor för att bromsa smittan av covid 19 i landet, vilket svenskarna till stor del har hörsammat under en stor del av våren.

Trippelhopp i Malmö i sommarvärmen på söndagen. Svenskarna blir allt mer otåliga och olydiga i väntan på resebesked. Bild: Johan Nilsson/TT
Trippelhopp i Malmö i sommarvärmen på söndagen. Svenskarna blir allt mer otåliga och olydiga i väntan på resebesked. Bild: Johan Nilsson/TT

Grundregeln var enkel. Om man känner sig sjuk ska man stanna hemma och undvika att träffa andra.

I mitten på maj gav statsministern klartecken för resor upp till två timmar från hemorten, under vissa förutsättningar. Och inför Kristi himmelfärdshelgen gällde samma linje som tidigare.

Men under den soliga långhelgen kunde Telia se i sina mätningar folket började att bli otåligt och olydigt att det var en massiv ökning i resandet runt storstäderna. I Göteborg var ökningen 100 procent.

– Men man är väldigt tydlig med att resande går att genomföra där distanseringen ska ligga kvar. Då tror jag inte att resande i sig kan innebära påtagliga risker, säger Carlson.

– Men vi måste vara tydliga med att säga att faran inte är över.

SJ har ännu ingen sommarplan att presentera för tågtrafiken.

– SJ ska träffa Folkhälsomyndigheten under fredagen. Det finns en hel del detaljfrågor som ska resas ut, säger Stephan Ray, presskommunikatör hos SJ.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.