Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bopriserna i Norge faller. Arkivbild.

Fortsatta prisfall på norsk bomarknad

Den norska bostadsmarknaden har stora likheter med den svenska, men tros ligga steget före. I Oslo sjönk priserna med över sex procent förra året.

Bostadspriserna i Norge har sjunkit sju av de åtta senaste månaderna.

- Vi har bara två procents nedgång under 2017 totalt. Men vi startade året ganska bra, så vi har haft flera månader med en kraftigare nedgång, säger Christian Vammervold Dreyer, chef för Eiendom Norge, branschorganisationen som ligger bakom statistiken.

Utvecklingen i Norge är väldigt lik den vi har sett i Sverige. Bopriserna har gått upp kraftigt de senaste åren, i Oslo med över 20 procent bara under 2016. Samtidigt har nybyggandet exploderat.

- Det var därför inte så överraskande att vi skulle få en korrigering av de osunda nivåerna. Men det som påskyndande och förstärkte den utveckling vi ändå väntade oss var att regeringen stramade åt reglerna för bolån, säger Christian Vammervold Dreyer.

Norska åtgärder tidigare

I Norge infördes förra året ett skuldkvotstak. Bostadsköpare fick då maximalt låna fem gånger sin årsinkomst. För Oslo finns dessutom särskilda krav som stadgar att den som köper en andra bostad måste ha en kontantinsats på 40 procent. I Norge är det ganska vanligt att köpa en lägenhet i syfte att hyra ut.

- De nya bolånereglerna hade en viss påverkan initialt. Men vi ser ändå att efterfrågan har hållit i sig, så det är egentligen ett större utbud som är drivande, säger Erica Blomgren, chefsstrateg i Norge på banken SEB.

Reglerna för bolånemarknaden ska utvärderas i sommar. Men enligt Erica Blomgren tyder det mesta på att de blir kvar ungefär som i dag.

- Regeringen vill nog fortsätta att försöka få en stabilisering av skuldkvoterna, säger hon.

Stopp för bostadsbyggandet

Prisnedgången välkomnas av regering och ansvariga myndigheter, så länge den inte påverkar den ekonomiska utvecklingen i stort. Och några sådana risker ser inte Erica Blomgren:

- Det vi ser är att bostadsinvesteringarna kommer att falla en del, framför allt 2019. Men den effekten på BNP kommer att motverkas av att vi samtidigt får en uppgång i företagsinvesteringar och att vi ser en skarp vändning i aktiviteten i oljeindustrin.

Samtidigt väntas sysselsättningen öka.

- Vi har sett några tidiga signaler på att nedgången i bostadspriserna bromsats upp. Vi tror därför att den stannar vid minus 4–5 procent 2018, jämfört med 2017, säger Erica Blomgren.

Christian Vammervold Dreyer på Eiendom Norge är mer optimistisk. Han tror att nedgången stannar vid en procent 2018.