Fortsatta förluster för Serneke

Göteborgska byggjätten Serneke Group hade ett rörelseresultat på minus fem miljoner kronor när bolaget presenterar resultatet för tredje kvartalet. Ännu är det inte klart med en ny delägare till Karlatornet, förseningen beror på tilläggsavtalen med bostadsköparna, säger Ola Serneke.

ANNONS
|

Serneke Group har hittills haft ett utmanande år med svagare resultat. Även det tredje kvartalet visar på ett negativt rörelseresultat på minus 5 miljoner kronor, mot minus 40 miljoner kronor för samma period 2018.

Däremot ökar omsättningen till 1 376 miljoner kronor, mot 1 359 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol. Orderingången pekar också uppåt med 1 792 miljoner kronor mot 1 236 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till minus 164 miljoner kronor under perioden, mot minus nio miljoner kronor för tredje kvartalet 2018.

Ännu ingen försäljning klar av Karlatornet

Vid halvårsrapporten i somras aviserade Ola Serneke att man förde förhandlingar med en internationell intressent om en försäljning av Karlatornet. Den affären är ännu inte i hamn.

ANNONS

– Men vi är nu inne i sluttampen av de förhandlingarna, och de kommer absolut att vara klara innan årsskiftet. Det finns inget annat på kartan för oss, säger vd:n Ola Serneke.

LÄS MER:Serneke säljer prestigebygget Karlatornet

LÄS MER:Därför försenas bygget av Karlatornet i ett helt år

Orsaken till att förhandlingarna har dragit ut på tiden, beror på att Karlatornsbygget har försenats och att man måste skriva tilläggsavtal med bostadsköparna.

– Det är tilläggsavtalen som har spökat. Men det är ju inget som står stilla, vi bygger för fullt ute på arbetsplatsen, säger Ola Serneke.

Den nya intressenten, som är en stor internationell aktör kommer att äga minst 50 procent i Karlatornet, och Serneke Group kommer själva att äga 30 till 50 procent.

– Vi kommer att vara en betydande ägare. Vår strategi när vi bygger är inte att vara majoritetsägare utan att vara en stark kapitalpartner, som är med och utvecklar, säger han.

Sernekenyheterna under hösten har präglats av att Karlatornet kommer att försenas i upp till ett år och missnöjda bostadsrättsköpare som vill hoppa av från sina avtal i skyskrapan. Samtidigt som det varit ett krav från den internationella intessenten och banken att minst 80 procent av avtalen ska vara tecknade.

LÄS MER:Serneke: Så många köpare vill hoppa av från Karlatornet

Enligt Ola Serneke handlar det om 40 personer som velat diskutera sina avtal.

ANNONS

– 87 procent har godkänt de nya eller gamla avtalen och sedan är de återstående 40 personer som vi för diskussioner med. Vissa vill ha en bostad under tiden, andra har fått förändrade familjeförhållanden, och många av dem som tecknat har gjort det väldigt tidigt och väldigt billigt. Och vi har också gett folk okej till att sälja avtalet vidare, säger Ola Serneke.

Ola Serneke.
Ola Serneke. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Stor omorganisation inför dörren

"Vi är inte nöjda med resultatutvecklingen eller den avtagande tillväxten. Utmaningarna vi står inför möter vi med stor ödmjukhet men även med beslutsamhet och handlingskraft. Under tredje kvartalet har vi arbetat intensivt med att planera för en större omorganisation som del av ett åtgärdspaket med syfte att säkerställa bolagets långsiktiga konkurrenskraft", skriver Ola Serneke i en kommentar till rapporten.

Den väntande omorganisationen och åtgärdsprogrammet ska genomföras från 1 januari 2020.

Blir det personalnedskärningar?

– Vi vill ju att folk ska jobba mer effektivt, utan att må dåligt. Vi vill samordna alla resurser och slå ihop det till en gemensam verksamhet istället för att ha tre olika segment. Det gör att vi kan ta vår expansion vidare, utan att anställa så mycket folk, säger Ola Serneke.

Framöver kommer Serneke att ha en regionstyrd verksamhet, där personal från dagens olika segment ska kunna samarbeta fullt ut över gränserna.

ANNONS

– Vi är helt säkra på att det kommer att öka konkurrenskraften och lönsamheten, och öka delaktigheten hos våra medarbetare, säger Ola Serneke.

Trots att det hittills varit något av ett stökigt år för Serneke Group, ser Ola Serneke mycket ljusare på både intäkter och vinst under 2020, när bolaget kan räkna in vinsterna i olika samverkansprojket och bostadsrättsbyggen, som enligt företagets ändrade redovisningsprinciper inte räknas in i år.

– Vinstmässigt räknar vi inte in egen-regi-projekten, inte heller omsättning eller vinst på Karlastaden. Vi kommer istället att påverkas positivt med 50 miljoner kronor nästa år i förskjuten vinst, säger han.

Fakta: Serneke Group, tredje kvartalet

Intäkter: 1 376 miljoner kronor (1 359)

Resultat före skatt: minus 5 miljoner kronor ( minus 40 miljoner kronor)

Rörelsemarginal: - 0,4 (- 2,9)

Medelantal anställda: 794 (771)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS