Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att hitta kontor i centrala Göteborg är onekligen en djungel. Vakansgraden i innerstaden ligger på tre procent och hyran på 3 300 kronor per kvadratmeter och år. Bild: Olof Ohlsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fortsatt stor lokalbrist i Göteborg

Göteborgs lokalmarknad är fortsatt het. Åtminstone för fastighetsbolagen. Efterfrågan ökar, samtidigt som utbudet minskar och hyrorna skjuter i höjden på både lager och kontor.
– Vakansgraden är rekordlåg, säger Cecilia Gunnarsson.

Hon är analyschef på fastighetskonsultbolaget JLL som häromveckan släppte sin rapport Nordic Outlook som analyserar vakansgraden på kontor och lager/logistik i storstadsregionerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I den konstateras det att Göteborgs kontorsmarknad är hett eftertraktad. Hyran för kontor i bra centralt läge, så kallat CBD-läge, är 3 300 kronor per kvadratmeter och år. Det är en ökning på drygt tre procent jämfört med i fjol.

– Tittar man på Göteborg totalt sett så är vakansgraden rekordlåg, även på respektive delmarknad. Det gör att hyresgäster börjat söka sig lite mer utanför innerstaden faktiskt, säger Cecilia Gunnarsson.

Råder osäkerhet

I rapporten konstaterar JLL att det råder osäkerhet på marknaden med anledning av det ostabila parlamentariska läget i riksdagen och en tillväxt i världen som blivit svagare. Men trenden i Göteborg är tydlig.

– Det har varit så här under några års tid, det är gynnsamma förhållanden för företag med en god ekonomisk miljö i Göteborg. Går fordonsindustrin bra, går Göteborg bra, konstaterar Cecilia Gunnarsson.

Undviker överutbud

I Gårda upprättas många kvadratmeter kontor som kommer kunna möta utbudet ytterligare.

– Det finns enormt stora byggplaner i Göteborg, men man måste klara av det så att det inte blir ett överutbud för då slår det över åt andra hållet. Men inom ett par år kan vi förvänta oss en ny stock nyproduktion som kommer möta behovet.

LÄS MER: Grönt ljus för enorma byggprojektet

JLL skriver i sin rapport att företag efterfrågar moderna, effektiva och flexibla kontorslokaler i bra lägen. De utvecklingsprojekt som är på gång fyller därför väl den efterfrågan som finns, men så länge rådande balans hålls kommer hyrorna fortsätta att stiga.

Dåligt utbud av lager

Vad gäller vakansgrader på lager och logistik är det svårare att mäta men JLL:s analyschef konstaterar att bristen där också är påtaglig:

– Vakansgraderna där är också rekordlåga. Men det fungerar lite annorlunda. Där är det hyresgäster som söker en produkt som matchar deras behov och man tecknar avtal för att bygga. Tillträde sker oftast direkt vilket kan innebära att hyran ibland blir lite högre i de lokaler som finns.

LÄS MER: E-handelsjätten vill fortsätta växa i Göteborg

Andel lediga kontor i Göteborg:

Genomsnittligt pris per kvadratmeter och år inom parentes.

CBD (Centrala Göteborg): 3,1% (3 300 SEK)

Övriga innerstaden: 3,4% (2 600 SEK)

Norra Älvstranden: 0,6% (2 600 SEK)

Övriga Hisingen: 4,8% (2 000 SEK)

Västra Göteborg: 10,2% (1 200 SEK)

Mölndal: 8,2% (2 000 SEK)

Östra Göteborg: 5,3% (2 500 SEK)

Källa: JLL Nordic Outlook Autumn 2018

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.