Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygplan står på marken vid Landvetter flygplats.
Fortsatt dystra siffror för Swedavia och Landvetter flygplats i augusti. Bild: Olof Ohlsson

Fortsatt ras i antalet resor från Landvetter i augusti

I augusti minskade flygresandet via Landvetter med 83 procent, jämfört med samma månad i fjol. Det är en viss återhämtning – men det kan ta flera år innan flygandet är tillbaka på samma nivåer som före pandemin.

På Swedavias tio flygplatser, där bland andra Landvetter och Arlanda ingår, minskade resandet med 83 procent under augusti månad. I augusti förra året flög 3 700 000 via Swedavias flygplatser – i år var det bara 650 000.

Jämfört med månaderna innan var nedgången mindre i augusti.

LÄS MER: Så många passagerare tappade Landvetter i juli

Minskning med 83 procent för Landvetter flygplats

– Även om flygresandet fortsätter att öka i augusti så handlar det fortfarande om relativt små volymer och en historiskt låg nivå till följd av coronapandemins effekter, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef och vd för Swedavia, i en skriftlig kommentar.

104 000 personer reste via Landvetter flygplats i augusti. Det är 83 procent färre än under samma månad i fjol.

I juli var tappet 90 procent – och i maj var motsvarande siffra hela 99 procent.

LÄS MER: Landvetter har tappat 99 procent av sina resenärer

Återhämtningen kan ta flera år

Men trots viss återhämtning befarar många att det kommer att ta flera år för flygtrafiken att återhämta sig helt, enligt Jonas Abrahamsson:

– Inför hösten är flygbranschens bedömning i nuläget att det kommer att ta flera år för flygmarknaden att återhämta sig till nivåer före covid-pandemin. För den närmaste tiden är en fortsatt kraftigt påverkad och begränsad flygmarknad med ett betydligt lägre flygresande jämfört med före pandemin att vänta resten av året och även under nästa år.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.