Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bostadsmarknaden präglas av fortsatt osäkerhet visar färsk statistik. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fortsatt osäkerhet på bostadsmarknaden

Upp ena månaden – ned den andra. Bostadspriserna i Göteborg speglar en osäker marknad med väntande räntehöjningar, visar en färsk mätning.

Under oktober sjönk såväl priserna på bostadsrätter och villor i Göteborg jämfört med månaden innan, visar det index företaget Valueguard publicerar. Priset på bostadsrätter – där man viktat priserna efter typ av objekt – sjönk med 0,5 procent i Göteborg medan villapriserna sjönk med 0,3 procent. Även priserna i riket som helhet sjönk, villapriserna totalt sett sjönk dock kraftigare än i Göteborg. Men samtidigt är oktober traditionellt en svag månad när det gäller bostadsförsäljningar – rensat för denna säsongseffekt hamnar priserna i stället på plus.

Ser man utvecklingen de tre senaste månaderna har priset på bostadsrätter sjunkit svagt i Göteborg, med 0,2 procent, medan villapriserna ökat tydligt, med 3,5 procent. Här var augusti en viktig försäljningsmånad. Ser man till storstadsområdena har Stockholm haft en svag utveckling medan Malmö sett prisökningar för både bostadsrätter och villor.

Avvaktande marknad

Erik Olsson fastighetsförmedling konstaterar i en kommentar till statistiken att det är lite fler av besökarna vid bostadsvisningarna som tror på prisökningar nu än för ett kvartal sedan – enligt ett index man gör. Men samtidigt har förväntningarna hos bostadsköparna inte varit så här låga sedan 2012, om man undantar den kraftiga nedgången förra hösten. Bostadsköparna har enligt Erik Olsson tagit höjd för en högre bolåneränta och en lägre belåningsgrad – på grund av de skärpta reglerna – när de planerar ett köp. Oron för räntehöjningar skapar en avvaktande marknad med risk för ett överutbud.

När det gäller Göteborg specifikt menar Erik Olsson att marknaden är svårbedömd, med ett stort utbud och rätt långa försäljningstider. Även om besökarna på visningar ökar, så har de svårare att få lånelöften från bankerna.

Råd på vägen

SBAB:s boendeekonom, Claudia Wörmann, har följande råd för bostadsköpare och -säljare på den osäkra marknad som råder nu:

– Är du orolig tycker jag att du ska skaffa dig överblick. Kolla vilka bostäder som sålts i närtid i ditt område för en realistisk prisbild som både köpare och säljare. Den långa prisuppgången vi haft har lett till en del giriga säljare som känner besvikelse om de inte säljer till ett ibland för högt förväntat pris, säger hon i en kommentar.

– Ingen kan ha missat att räntorna är på väg upp, se därför över dina egna lån, din bindningstid och räntenivå. Sätt dig sedan och räkna på vad en högre ränta innebär och testa din egen boendeekonomi, när börjar en högre ränta bli kännbar och vad kan du göra under tiden är bra frågor att ha med sig. Rapporteringen om högre ränta är generell, men hur höjningen påverkar är ju individuellt.

Fakta: Prisutveckling bostäder

Prisutveckling i Göteborg i oktober

Bostadsrätter:

1 månad: -0,5 procent

3 månader: -0,2 procent

12 månader: -3,8 procent

Villor:

1 månad: -0,3 procent

3 månader: 3,5 procent

12 månader: -0,8 procent

Källa: Valueguards prisindex, HOXSWE. Värdet av bostadsförsäljningen viktas efter typ av objekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.