Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anti-TTIP-demonstranter i Bryssel i fjol. Arkivbild.

Fortsatt oklart för EU:s avtal med USA

Ett extramöte i oktober ska ge klartecken till EU:s handelsavtal med Kanada. För EU:s USA-avtal ser det tuffare ut – även om förhandlingarna ännu inte kommer att avbrytas.

- EU-kommissionen är väldigt medveten om medlemsstaternas oro. Det får ta den tid det tar, konstaterar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på presskonferensen efter fredagens handelsministermöte i Bratislava.

Huvudämnen där var EU:s två transatlantiska handelsavtal – USA-avtalet TTIP och Kanada-motsvarigheten Ceta.

För det sistnämnda verkar ett klartecken nu vara på gång.

- Det kommer att bli ett okej till Ceta, men vi är inte helt klara ännu. Det beror framför allt på att några av länderna har sagt att man ska ha fortsatta diskussioner i sina parlament. Men vi har kommit väldigt mycket närmare ett positivt beslut än vad vi var innan mötet, berättar handelsminister Ann Linde (S) på telefon till TT.

Möts igen

Ett extra handelsministermöte har kallats in till den 18 oktober, varpå tanken är att Ceta ska kunna skrivas under då Kanadas premiärminister Justin Trudeau kommer till Bryssel den 27 oktober.

Därefter ska dock även EU-parlamentet säga ja – vilket ännu inte är helt givet.

Än mindre givet är läget för TTIP, som vissa EU-länder till och med vill lägga ner redan nu.

- Men det var bara ett land – nämligen Frankrike – som ville avbryta förhandlingarna och det fick inget stöd från något annat land, säger Ann Linde.

Tar lång tid

Nästa TTIP-förhandling är inplanerad till New York i början av oktober.

- Och där ska vi försöka göra så mycket framsteg som vi kan, lovar Cecilia Malmström på sin presskonferens i Bratislava.

Både EU-kommissionen och handelsministrarna är samtidigt tämligen överens om att inget kommer att bli klart under Barack Obamas tid som president i USA.

- Det är helt klart att det här kommer att ta mycket längre tid än vad det var tänkt från början, säger handelsminister Linde.