Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arbetslösheten fortsätter att sjunka tack vare den goda konjunkturen. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Fortsatt lägre arbetslöshet

Arbetslösheten fortsatte att minska under slutet av förra året, enligt Arbetsförmedlingens decemberstatistik. Även i Göteborg sjunker den – men den öppna arbetslösheten ökade något.

I slutet av året var 366 000 personer inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, 7,5 procent av arbetskraften. Det är 6 000 färre än ett år tidigare då arbetslösheten var 7,8 procent. Går man till Västra Götaland låg arbetslösheten lägre än rikssnittet och landade på 6,5 procent vilket var en minskning jämfört med samma period i fjol då den var 6,9 procent.

I Göteborgs kommun låg arbetslösheten högre än i länet och var i nivå med riket. I december minskade arbetslösheten i Göteborg till 7,4 procent från 7,6 procent året innan. Värt att notera är att minskningen beror på att det är färre arbetslösa i program – den öppna arbetslösheten ökade något.

Låga tal i kranskommunerna

Om man i stället tittar på stor-Göteborg kan man konstatera att kranskommunerna har en sjunkande arbetslöshet som ligger betydligt lägre än länet och riket: i december hade Mölndal 3,8 procents arbetslöshet, Partille 3,8, Lerum 2,7, Ale 4,0, Härryda 3,1, Kungälv 2,9, Alingsås 5 och Kungsbacka 3,3.

Nedgången av arbetslösheten i riket gäller såväl inrikes som utrikes födda även om skillnaderna är väldigt stora fortfarande. Bland inrikes födda är arbetslösheten 4,0 procent, bland utrikes födda 22,2 procent.

Arbetsförmedlingen gläds åt att de så kallade extratjänsterna tagit fart – en åtgärd riktad till långtidsarbetslösa och nyanlända. I december hade drygt 11 100 personer en sådan tjänst, främst i kommunerna. Ungefär lika många, 3 000 personer, varslades om uppsägning under december jämfört med samma månad året före. Under helåret 2017 varslades 34 600 personer om uppsägning, den tredje lägsta nivån sedan 1992.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.