Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matkostnaderna har dragit iväg kraftigt under våren.
Matkostnaderna har dragit iväg kraftigt under våren. Bild: Hasse Holmberg / TT

Fortsatt hög inflation

Inflationen är fortsatt hög och låg på 6,4 procent i april.
I mars var den 6,1 procent, enligt SCB.

Inflationstakten enligt Konsumentprisindex, fortsätter att öka. Förändringen från samma månad föregående år, var 6,4 procent i april 2022. Det är också en uppgång från mars då inflationstakten var 6,1 procent.

Månadsförändringen från mars till april var 0,6 procent.

Livsmedelspriser driver på utvecklingen, främst kött och grönsaker, enligt SCB. El- och drivmedelspriserna sjunker samtidigt något jämfört med månaden före, även om prisökningar i årstakt är höga även där.

– Det var en fortsatt bred prisuppgång i april med prisökningar på bland annat livsmedel, hushållsvaror, restaurangbesök och hotell, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i ett uttalande.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror inte att Riksbanken kommer att ändra sin inslagna kurs.

– Snarare tvärtom. Energipriserna fortsätter visserligen inte att öka i samma takt längre, men det är tydligt att energiprisuppgången spridit sina tentakler ut till andra varor, som livsmedel. Det här är ju varor som vi måste konsumera, och därför är det låginkomsttagare som drabbas värst . Vi ser också att avgifter och hyror för hyresrätter stiger. Min gissning är att Riksbanken kommer att höja räntan vid varje möte i år, något som man som bolåntagare givetvis behöver vara beredd på, säger hon.

Högre inflation än beräknat

Inflationen ligger något högre än vad Riksbanken beräknat.

– Restaurangpriser stiger ganska mycket för andra månaden i rad. Det kan vara kopplat till livsmedelspriserna. Sedan är det högre priser allmänt. Livsmedel ökade i hög takt, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB till TT.

– Inflationen kommer fortsätta uppåt och kommer antagligen vara högre än Riksbankens inflationsbana, tillägger han.

Detta stärker enligt Holmgren sannolikheten för att Riksbanken i september slår till med en dubbelhöjning av styrräntan, upp med 0,50 procentenheter.

LÄS OCKSÅ: Prischock för livsmedel i april – basvaror rusar

LÄS OCKSÅ: Mikrobryggeriernas kostnader skenar – högre ölpriser väntar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.