Många fabriker har startat upp igen, men ekonomin går ändå trögt. Arkivbild.
Många fabriker har startat upp igen, men ekonomin går ändå trögt. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Fortsatt dystert i Kinas ekonomi

ANNONS

Kinas fabriker har startat upp igen efter att karantänen lyfts i landet, men coronavirusets spridning i viktiga utländska marknader sinkar landets försök att åter få ekonomin på fötter.

Inköpschefsindex (PMI), en viktig måttstock för aktiviteten i Kinas fabriker, sjönk något i maj, visar preliminära siffror – från 50,8 i april till 50,6.

Två månader tidigare, i mars, låg samma siffra på 52 enligt den nationella statistikbyrån. Men det ligger fortfarande över den viktiga siffran 50, vilket anses tyda på tillväxt.

– Den epidemiska situationen och den ekonomiska situationen globalt förblir allvarlig och komplex. Efterfrågan på utländska marknader krymper fortfarande, säger Zhao Qinghe, seniorstatistiker på den nationella statistikbyrån.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS