Prisfesten håller i sig. Arkivbild.
Prisfesten håller i sig. Arkivbild.

Fortsatt allt dyrare bostäder

ANNONS
|

Prishysterin på den svenska bostadsmarknaden håller i sig. Svensk Mäklarstatistiks nya månadssiffror visar ingen tendens till att den pånyttfödda prisfesten skulle vara på väg att avta. Dessutom ökade antalet gjorda bostadsaffärer med 5–6 procent under första kvartalet.

I höstas fanns vissa signaler om att prisökningen var på väg att avta, men efter årsskiftet är det full fart igen, påhejad av fortsatt låga räntor och en svensk ekonomi på högvarv.

- Vi ser prisökningar igen. Vi hade en avmattning en stund, där man avvaktade en utvärdering av de nya reglerna (amorteringskraven), säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

ANNONS

Samma takt

Den senaste månaden har villapriserna stigit med två procent medan bostadsrätterna i snitt har blivit en procent dyrare. På årsbasis ligger prisökningarna i mars på tio respektive åtta procent. Det är en oförändrad ökningstakt jämfört med i februari.

- Men det är inga häftiga svängningar, framför allt inte på de hetaste marknaderna. Stockholms innerstad ökar inte lika mycket, säger Nykvist.

De något tuffare lånereglerna har fått effekt på de allra dyraste områdena, enligt Nykvist.

Stockholm bromsar

Även på fritidshusmarknaden har prisuppgången varit lika stor, plus nio procent på ett år.

Även Valuegards mätning visar på samma tendenser och konstaterar att Stockholm det senaste året haft en betydligt sämre prisutveckling på bostadsrätter, plus fem procent på årsbasis, än de andra två storstadsregionerna Göteborg och Malmö, som visar plus 15 respektive 20 procent.

"Vi har med andra ord sett en tydlig, långsiktig inbromsning på bostadsrättsmarknaden i Stockholm sedan slutet av 2015 medan Göteborg saktat in lite och Malmö i stället ökat farten avsevärt", skriver Valuegard i ett pressmeddelande.

TT

ANNONS

Fakta: Prisutvecklingen

Så mycket har bostadspriserna stigit mellan mars i fjol och mars i år (procent).

Bostadsrätter

Villor

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS