Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lång väntan på besked för parterna. Bild: Johan Nilsson/TT
Lång väntan på besked för parterna. Bild: Johan Nilsson/TT

Fortfarande inga besked om hamnstrejken

Klockan tickar obevekligen fram mot full hamnstrejk vid midnatt. Inga nya medlarbesked kom under tisdagseftermiddagen, men allt fler tecken tyder på strejk.

Hamnarbetarförbundet fick träffa medlarna under två snabba möten under dagen. Därefter en lång dags väntan.

– Vi hörde att medlarna skulle prata med arbetsgivaren, men därefter har vi inte hört någonting, säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

Han vågar inte uttala sig om det blir strejk eller inte.

– Allt kan hända fram till sent i kväll, säger Erik Helgeson.

Strax före klockan fem fick Hamnarbetarförbundet besked om att de ska träffa medlarna på nytt.

"Men vi räknar inte med några större ändringar", skriver Helgeson i ett sms.

Medling pågår

Från Transportföretagen på arbetsgivarsidan låter man hälsa att "medling pågår", och att man inte har något nytt att berätta.

LÄS MER: Svårt läge inför hamnmedlingen på måndag

LÄS MER: Därför kan det bli total strejk i Sveriges hamnar

Läget var redan låst när medlarna kallade parterna till nya medlingssamtal under måndagen och inga nya bud har presenterats. Medlarna har tidigare lämnat två bud om så kallat andrahandsavtal, som ger Hamnarbetarförbundet ett eget avtal och kraftigt utökat mandat

Tecken på att strejk kan bryta ut

Allt mer tyder nu på att det kommer att bryta ut en full hamnarbetarstrejk vid ett 20-tal hamnar.

Transportföretagens vd Mattias Dahl gjorde klart i en intervju i GP under fredagen att Hamnarbetarförbundet aldrig kommer att få den lokala förhandlingsrätten, för den tillhör fackförbundet Transport som man har tecknat det centrala Hamn och stuveriavtalet med, och som löper fram till 2020.

Ett ytterligare tecken på att det kan bryta ut full strejk och utökad lockout vid midnatt är att Svenskt Näringsliv skickade ut en pressinbjudan i Göteborg inför onsdagen under rubriken Storstrejken hotar jobb och företag i hela Sverige.

Svenskt Näringsliv tänker prata om hur Hamnarbetarförbundets strejk kan komma att slå mot hela näringslivet och få allvarliga konsekvenser för jobb och företag i hela Sverige. Förutom Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, medverkar också företrädare för Volvo Cars och Teknikföretagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.