Första bilderna från Karlatornets utkiksplats

Ett glasgolv, fritt hängande 220 meter upp i luften. Det är vad som snart väntar göteborgare och turister – när Karlatornets utkiksplats öppnar för allmänheten.
Men redan nu kan du ta del av GP:s bilder.
– Det är ett sätt att se hela Göteborg på bara ett ögonblick, säger Johan Lundgren på Serneke.

ANNONS
|

Från och med oktober 2025 kommer allmänheten att kunna besöka Karlatornets ”observation deck” – en inglasad utkiksplats på våning 69 i tornet.

Entréavgiften kommer att vara ungefär 200 kronor för en vuxen och besökarna kommer då att kunna röra sig fritt i en del av våningen. Dessutom blir det möjligt att att gå ut i den inglasade balkongen, där även golvet är i glas.

Besökarna står då 220 meter upp i luften, med endast avgrunden under sig.

Trenden – vill se sin egen bostad

När GP:s reporter var upp i tornet gick det bland annat att se Tjörnbron, drygt fyra mil bort.

– Det är framför allt turister som är den stora målgruppen. Men det är säkert många göteborgare som är intresserade också. Tornet syns ju i hela staden och alla platser man kan se tornet ifrån kan man ju också se från tornet, säger Johan Lundgren.

ANNONS

Han tycker sig redan se en trend bland de få besökarna som varit uppe.

– Man vill se sin egen bostad, hur ser mitt hus ut härifrån? Det verkar vara något fascinerande med det och det kan man ju verkligen förstå, säger han.

På samma våning som utkiksplatsen kommer det också att finnas en restaurang. Förutom den enskilda entrébiljetten kommer det också finnas möjlighet att teckna en rad andra sorters biljetter.

– Vi har inte bestämt alla detaljer, men det kommer att finnas årskort. Men det är ju inte så att restaurangbesökarna måste betala 200 kronor för att ta hissen upp, så där kommer det finnas lösningar. Sedan har vi de boende i huset som kanske kommer att vilja vara här lite oftare. Och dessutom får man nog räkna med att hela våningen kommer att vara abonnerad några gånger per år, säger Lundgren.

Då blir tornet helt klart

Serneke räknar med omkring 400 000 besökare per år – och enligt uppskattningar kommer en visning att vara omkring 20 minuter. För gruppvisningar kommer utkiksplatsen att öppna något tidigare, men för allmänheten blir den stora premiären i oktober nästa höst. Anledningen är bland annat att den byggnad som ska fungera som entré i markplan måste bli klar.

ANNONS

I Karlatornet pågår nu inflyttning i den fjärde bostadsrättsföreningen i tornet, våning 59-67. Därefter ska inflyttningen i de så kallade penthouselägenheterna ske, som ligger på de fyra våningarna ovanför utkiksplatsen.

LÄS MER:Ny lampa på Karlatornet

LÄS MER:Då kan du åka upp i Karlatornet

LÄS MER:Så blir utsikten från hotell Karlatornet

LÄS MER:Sms:en bakom Karlastadsaffären

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS