Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskaren: "Självklart är det allvarligt"

Att så få privata tjänstemän hinner med sitt jobb under arbetstid är inget som förvånar arbetsmiljöforskaren. Tvärtom är det utbrett i samhället, konstaterar Linda Corin vid Institutet för Stressmedicin i Göteborg.
– Ett stort problem är att varje individ sätts att hantera det för egen del.

Linda Corin är doktor i arbetsvetenskap och utvecklingsledare i organisatorisk och social arbetsmiljö vid Institutet för Stressmedicin i Västra Götalands regionen. Hon konstaterar att det är ett allvarligt samhällsproblem vi står inför när arbetet blir alltför gränslöst både i tid och rum.

LÄS MER: Larmet: Inte ens hälften hinner med sitt jobb

– Inte minst för många akademiker och tjänstemän där ny teknik gör det möjligt att jobba varsomhelst och när som helst, säger hon.

– Det här är inget ovanligt, jag studsar inte på siffrorna från Unionens undersökning, utan det här är en allmän trend vi ser. Självklart är det allvarligt. Vi vet ju från forskningen att hinner man inte med sitt arbete inom arbetstiden och man har den här bristen på balans mellan krav och resurser som det här är ett tecken på så får det konsekvenser, både för vad verksamheten kan prestera men också för individerna.

Linda Corin. Bild: Institutet för Stressmedicin
Linda Corin. Bild: Institutet för Stressmedicin

Handlar inte om ovilja

Enligt Corin är det hög tid att vi på våra arbetsplatser börjar prata om vad det är vi ska ägna vår arbetstid till och vad som ska prioriteras. Den dialogen är idag många gånger bristfällig, enligt henne.

– Cheferna har ett väldigt stort ansvar där, men det handlar inte om ovilja från deras sida, utan att de också ofta är överbelastade. Där krävs också åtgärder så att cheferna får den tiden, säger Corin.

– Vi verkar inte ha hittat rätt strategier för att hanterar det här gränslösa arbetslivet. Ett stort problem är att varje individ sätts att hantera det för egen del och det är inte tillräckligt kraftfullt. Detta är något som måste hanteras på våra arbetsplatser.

Vad kan det här problemet få för konsekvenser?

– Får man svårt att prioritera är det svårt att göra sitt jobb med en kvalitet som är tillräcklig. Det kan också få konsekvenser för de sociala relationerna på arbetsplatsen till exempel. För individen kan det så klart leda till både stress, sömnsvårigheter och minskat välbefinnande. Men det viktiga att poängtera där är inte ge varje individ stresshanteringskurser, utan det handlar om att göra organisatoriska lösningar som hjälper många.

Vad kan man själv göra om man upplever att man är för stressad på jobbet?

– Sluta kompensera, kommunicera det här problemet uppåt. Visa på att det här inte är möjligt. Prata om det, det här är ett allmänt problem som man bäst löser tillsammans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.