Forskaren: då ska du förändra ditt liv

Vi lever på i vårt ekorrhjul med åtta till fem-jobb. Drömmen om en förändring finns ständigt i bakhuvudet. Psykologiforskaren reder ut när det är dags att ta dem på allvar – och göra en omställning på riktigt.

ANNONS
|

Det är sommar och du sitter på en solig uteservering i Italien. Du slås av tanken: ”Ska jag inte bara säga upp mig och flytta hit?”. Många känner säkert igen sig i den beskrivningen. Men hur ska man veta ifall det är en rimligt tanke, och när är egentligen den rätta tiden att förändra sitt liv?

– Rätta tiden är nu, säger Jonas Hjalmar Blom, forskare i psykologi och legitimerad psykolog.

Ta tillfället i akt

– Det som ofta står i vägen för att ändra våra liv är de ekonomiska och sociala ramarna. Man kan vara ekonomiskt oberoende men man tycker det är socialt obekvämt på grund av snäva sociala ramar och därför inte våga göra förändringen, säger Blom.

ANNONS

Vi känner dock till tumregeln: man ångrar oftast det man inte gjort.

– Undersökningar visar att människor ångrar att man inte följt sina drömmar eller att man lyssnat för mycket på omgivningen, säger Jonas Hjalmar Blom.

Det finns såklart alltid risker med att hoppa in i det okända. Vad som helst kan ju hända. Men enligt Blom är det där den verkliga udden av livet finns.

– Många av oss har inte så många sådana stunder i livet, och då får man ta tillfället i akt när det dyker upp, säger han och fortsätter:

– Men var beredd på att ha fel. Det är verkligen ingen skam i att backa.

Impuls eller genomtänkt dröm

– Jag tycker nog ändå att man måste göra skillnad på impulser, en tanke en enstaka gång, och något som kommer till dig upprepade gånger under längre tid.

Ifall en känsla av att flytta till Italien och starta en restaurang enbart kommer upp medan du sitter på just en restaurang i Italien kan det vara mer av en impuls. Men om tanken dyker upp flera gånger, i många olika situationer, kan det vara dags att utforska drömmen vidare, enligt Blom.

Men allt med din dröm är kanske inte helt realistiskt eller genomförbart nu på en gång.

ANNONS

– Man kan fundera över vad det är med drömmen man lockas av. Vilken del av drömmen går jag igång mest på och göra någon slags verklighet av det. Vad kan jag ta bort i mitt nuvarande liv för att göra plats för det jag vill.

Är det till exempel matlagningen som intresserad dig mest kanske det är en god idé att starta med att gå en matlagningskurs istället för att öppna en restaurang direkt.

Då gör de flesta förändringar

Den vanligaste tiden då människor väljer att göra de stora förändringarna i sitt liv är efter omvälvande händelser. En närståendes bortgång eller uppsägning från jobbet är exempel på detta.

– Det finns också olika personlighetsdrag som hänger ihop med att vilja göra de här förändringarna. Är du öppen för nya upplevelser och vill ha omväxling i tillvaron är det större sannolikhet att du gör de stora förändringarna.

När är det inte rätt tid?

– Man får se hela sin sociala tillvaro och se hur det hänger ihop, det kan bli väldigt självcentrerat och egoistiskt. Om man till exempel har en sjuk partner eller krävande barn kanske man behöver pausa sina drömmar en period, säger Blom.

– Så, nu är det rätt tid, om tiden är den rätta. Om du kan närma dig drömmen utan att vara ett svin mot andra.

ANNONS

LÄS MER:Philip lämnade höjdarjobb i Stockholm – för mer tid med familjen

LÄS MER:Ulrika och Jan lämnade Sverige – öppnade bed and breakfast i Italien

LÄS MER:Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS