Miljoner svenskar berörs av den forskning som just nu pågår på Göteborgs universitet. Seniorprofessor Mats Hagberg kommer att undersöka hur förhållanden i arbetsmiljö, socialt liv och fritid påverkar förmågan att arbeta vid vanliga sjukdomar och besvär.
Miljoner svenskar berörs av den forskning som just nu pågår på Göteborgs universitet. Seniorprofessor Mats Hagberg kommer att undersöka hur förhållanden i arbetsmiljö, socialt liv och fritid påverkar förmågan att arbeta vid vanliga sjukdomar och besvär. Bild: Ole Berg-Rusten

Forskare ska visa hur jobbet kan bli lättare – trots din sjukdom

Vila i hemmet är viktigt, men ännu viktigare är vila på jobbet. Nu ska forskning i Göteborg visa vilka faktorer som påverkar arbetsförmågan hos de miljoner som lider av vanliga sjukdomar och besvär.
– Det är ganska dåligt känt i dag, säger professor Mats Hagberg.

ANNONS

Miljoner svenskar berörs av resultatet från den studie som just nu pågår på Göteborgs universitet. Som exempel är de två miljoner som lider av hjärt-och kärlsjukdomar och den halva miljon som har diabetes. Klart är att många i arbetslivet har en sjukdom eller någon form av fysiskt eller psykiskt besvär som påverkar förmågan att arbeta.

– Vad vi är ute efter är faktorer som på ett positivt och negativt sätt påverkar arbetsförmågan om man har en sjukdom eller besvär, säger Mats Hagberg, som är seniorprofessor vid Göteborgs universitet.

Forskarna i Göteborg ska bland annat titta på sömnens påverkan av arbetsförmågan för den som är drabbad av sjukdom eller besvär.
Forskarna i Göteborg ska bland annat titta på sömnens påverkan av arbetsförmågan för den som är drabbad av sjukdom eller besvär. Bild: Jonas Lindstedt

– En faktor som förmodligen har stor betydelse är återhämtning. Annat vi ska titta på är till exempel fysisk träning, stöd i arbetet och hur man sover.

ANNONS
Mats Hagberg, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
Mats Hagberg, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Bild: Cecilia Hedström

Ska få faktisk betydelse för drabbade

Nyligen tilldelades Mats Hagberg 2,4 miljoner kronor av AFA Försäkring för att undersöka hur förhållanden i arbetsmiljö, socialt liv och fritid påverkar förmågan att arbeta vid vanliga sjukdomar och besvär. Trots att det är så många drabbade är det i dag förhållandevis dåligt känt, enligt Hagberg. Tidigare studier har fokuserat snarare på sjukdomen eller besväret den drabbade lider av, eller kanske bara på själva arbetsförmågan i sig. Forskarna i Göteborg tar nu ett nytt grepp som ska få faktisk betydelse för den som är drabbad.

LÄS MER:Han botade sitt eget diskbråck – på tre dagar

– Förhoppningen är att studien ska ge underlag till praktiska rekommendationer till bland annat företagshälsovård om vad som har betydelse om man till exempel har psykiska besvär eller smärtproblematik, säger Hagberg och fortsätter:

– Tanken är också att vi ska få information som kan användas förebyggande för att ha kvar arbetsförmågan. Man kanske inte kan påverka sjukdomen, men man kanske kan påverka "det som ligger mellan" så att man får bättre arbetsförmåga.

Har granskat grupp i 30 år

I studien kommer tre grupper att granskas. En grupp är på en industri i Sundsvall som forskarna har följt i 30 års tid, en annan ett slumpmässigt urval av unga vuxna som följts i tio år sedan de var 22-24 år gamla. Den tredje studiegruppen utgörs av data från SCB, Statistiska centralbyrån, över bland annat hur sjukskrivningar har sett ut.

ANNONS

Hagberg berättar om en tidigare studie över skillnaden mellan sjukskrivningar av män och kvinnor i Sverige, där den senare gruppen är betydligt större.

– Då trodde vi att den faktor som skulle förklara sjukskrivningen bäst var återhämtning i hemmet, och att kvinnor har sämre återhämtning där. Det visade sig vara fel, säger Hagberg.

Där återhämtar sig män bättre

Det skulle istället visa sig att den förklarande faktorn var återhämtning i arbete, det vill säga möjlighet till sådant som att kontrollera sin tid och att kunna stanna upp på arbetet och prata med arbetskamrater. Något som män har bättre möjlighet till, enligt Hagberg.

LÄS MER:Tusentals sjukskrivs varje år för ryggont

– Det kan delvis bero på arbetsuppgifterna, men oavsett är det så att en betydande del av skillnaderna i sjukskrivningar mellan kvinnor och män beror på återhämtning i arbetet. Det kommer förmodligen vara en viktig del när vi tittar på de här sjukdomarna och besvären, men det vet vi inte än.

Studien kommer pågå under tre år, är planen, efter om ett år bör de ha de första resultaten publicerade, tror Hagberg, som redan nu kan säga något om gruppen verkstadsarbetare från Sundsvall som följts i 30 år:

– Det är spännande att se att även där så är det många som har sjukdom och är i arbete.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS