Forskare om paradisläckan: Därför väcker det ilska bland svenskarna

Laglig skatteplanering kan skada skattemoralen mer än olagligt skattefiffel. – När vanliga människor ser att de som tjänar mest har möjlighet att, helt lagligt, undkomma skatt, riskerar legitimiteten för skattesystemet att minska, säger Katarina Nordblom, universitetslektor och skatteforskare på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

ANNONS
|

Hon forskar bland annat om beteendeekonomi och skattemoral – det sistnämnda grunden för att upprätthålla ett fungerande skattesystem. Att vi månad efter månad överhuvudtaget går med på att betala vår skatt bygger bland annat på att vi vet att precis samma regler gäller för grannen.

När det då avslöjas att de mest förmögna, som till exempel Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, helt lagligt lyckas betala mindre skatt, påverkas också den allmänna synen på skattesystemet.

"Kan urholka skattemoralen"

– I intervjun med Leif Östling ser man att han inte tycker att det här upplägget är något konstigt. Han umgås sannolikt i kretsar där det inte är ovanligt att man diskuterar om det är bättre skattemässigt att ta ut inkomster som lön eller som utdelning i ett bolag, kanske registrerat utomlands. Den största delen av svenskarna har inte alls den möjligheten att välja. Risken är att skattesystemet inte upplevs som lika för alla - och det kan urholka skattemoralen, säger Katarina Nordblom.

ANNONS

Skattemoralen i Sverige är generellt hög – både sett till hur många som betalar sin skatt och hur vi ser på skattesystem och Skatteverket. Det kan också, enligt Katarina Nordblom, förklara varför de svenska reaktionerna på skatteplanering ofta är mycket ilskna.

LÄS MER: Kungligheter och politiker i läckan

– Vi förväntar oss mer av människor i den här frågan i Sverige än i många andra länder. Vår välfärd baseras i stor utsträckning på skatter och då anses det väldigt viktigt att folk gör rätt för sig. Upprördheten blir därför stor när man ser folk som försöker smita undan, säger hon.

Uppgifterna i paradisläckan rör i stort helt laglig skatteplanering, namnen som förekommer i dokumenten har sannolikt inte begått något brott – och det finns därför inget någon stat kan göra just nu för att driva in pengarna man går miste om. Sänkta skatter skulle sannolikt få vissa effekter på skatteplanerandet, menar Katarina Nordblom.

Avslöjanden kan ge tuffare lagar

– De som skatteplanerar gör det ju för att vinstmaximera. De går ofta noggrant igenom vad de tjänar på att göra ett visst upplägg. Sänkt skatt kan leda till att fler personer tjänar på att låta pengarna ligga i Sverige, säger hon.

På längre sikt kan avslöjanden om skatteplanering och avancerade skatteupplägg dock leda till tuffare skattelagar.

ANNONS

LÄS MER: Leif Östling backar efter uttalande

– För att inte skattemoralen ska ta skada måste politiker och myndigheter visa att de agerar för att täppa till de kryphål som finns. Det kan göras med strängare skatteregler och fler internationella överenskommelser. Det pågår till exempel förhandlingar inom EU för att få ett mer gemensamt regelverk inom unionen. Det är dock svårt att nå en överenskommelse eftersom det finns medlemsländer som har ett intresse av att behålla låga skatter för att locka kapital och företag till just dem, säger Katarina Nordblom.

ANNONS