Forskare: Det kan du kräva av chefen

Det är ditt ansvar att jobbet känns meningsfullt och det är du som ska hålla din motivation och kompetens uppe – unga vuxna upplever att de får ta för stort ansvar för den egna arbetsförmågan. – Det är oroande, säger forskaren Maria Boström.

ANNONS
|

I hennes studie vid Sahlgrenska akademin har 12 kvinnor och 12 män mellan 25 och 30 år djupintervjuats om sin arbetsförmåga. Slutsatsen är att unga upplever att det är upp till dem själva att hålla sig alerta såväl som att ständigt ha uppdaterad kompetens, känna sig motiverade, uppleva arbetet som meningsfullt och självständigt kunna lösa alla problem på jobbet.

"Olyckligt"

– Det är olyckligt att unga vuxna ställer så höga krav på sig själva, det kan bland annat leda till att man mår dåligt och presterar sämre. Det är viktigt att veta att man kan säga ifrån och be om hjälp när det blir för mycket på jobbet. Allt är inte upp till dig själv att lösa. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att ingen ska bli sjuk av sitt arbete, säger Maria Boström som också arbetar som ergonom och legitimerad sjukgymnast på Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS

Men har man inte ett eget ansvar för sin arbetsförmåga?

– Jo, men det är ett delat ansvar med arbetsgivaren. Du har ansvar att hålla uppe energin genom att ha en sund livsstil och exempelvis äta rätt och sova tillräckligt – men det är samtidigt arbetsgivarens ansvar att planera arbetet så att du får tillräcklig återhämtning i arbetet och även kan ha balans mellan arbete och fritid, säger Maria Boström.

Motivation - arbetsgivarens uppdrag

Att motivera de anställda och få dem att uppleva jobbet som meningsfullt är i ännu högre grad ett uppdrag för arbetsgivaren, menar hon.

– Du som anställd kan inte förväntas känna till alla mål och själv skapa en delaktighet i verksamheten. Där har arbetsgivaren ett stort ansvar. God introduktion, handledning och mentorskap i arbetslivet är viktigt för att främja en god arbetsförmåga för unga vuxna, säger Maria Boström.

Räknar inte med facket

Men de unga i studien har låga förväntningar på att chefen ska hjälpa till att höja den egna arbetsförmågan – och att facket skulle ge stöd nämns inte ens i intervjuerna.

– Vi har inte undersökt inställningen till facket. Men fackförbundens medlemsantal har gått ner de senaste 20 åren samtidigt som de kanske fått mindre att säga till om – det kan göra att många yngre känner att de inte har någon nytta av facket, säger Maria Boström.

ANNONS
ANNONS