Forskare: Därför ska du inte sova som en företagare

Gör du en Thatcher, en Trump eller en Serneke – alltså sover väldigt lite? Det är inget du ska skryta om, åtminstone inte om du är entreprenör, visar ny amerikansk forskning.
– Inte ointressanta studier, säger Jan Hedner, sömnforskare vid Sahlgrenska.

ANNONS
|

Warren Buffet, en av världens mest framgångsrika investerare, sover oftast åtta timmar, enligt en intervju med amerikansk public service. Helt rätt om man får tro nya studier, som Harvard Business Review skriver om. Två amerikanska forskare menar att det är dags att döda myten om företagsgrundaren som "aldrig sover".

I studien har 800 entreprenörer fått redovisa hur mycket de sovit under natten, dagen innan de fått utvärdera affärsidéer. Idéerna utvärderades också av oberoende experter och investerare. Experternas omdöme var att två av de tre idéerna höll. Den tredje verkade bra på ytan, men hade vissa bakomliggande problem. Men när de trötta entreprenörerna gick igenom affärsidéerna rankade de i högre utsträckning den tredje idén högst.

ANNONS

En annan studie, av samma forskare, bygger på dagliga intervjuer med drygt 100 entreprenörer under två veckor. När dessa hade sovit mindre gjorde de misstag när de skulle utvärdera affärsidéer, på samma sätt som i första studien.

Tog sämre beslut med sömnbrist

I en tredje studie blev ett antal entreprenörsstuderande uppdelade upp i två grupper; en som sov minst sju timmar och en som fick hålla sig vakna i minst 24 timmar i sträck. De fick titta på samma affärsidéer som i första studien och det visade sig även här att de med sömnbrist tog sämre beslut.

– Att låta någon dygna och sedan titta på dess kognitiva prestation – det krävs ingen rocket science för att bevisa hur det går. Då är de flesta av oss ganska utslagna, säger Jan Hedner som är professor och överläkare vid sömnmedicinsk avdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Men studierna är inte ointressanta på något sätt och jag tycker man närmar sig en bra fråga, som är väldigt svår att belysa.

Jan Hedner överläkare vid Sömnmedicinska avdelningen Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs universitet
Jan Hedner överläkare vid Sömnmedicinska avdelningen Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs universitet Bild: Fotograf Johan Wingborg

Inlärningen påverkas

Forskning har kunnat visa att sömn påverkar kognitiva förmågor – "finlemmade mänskliga funktioner" — som associationsförmåga och minnesfunktioner. Studier har också visat att inlärningsförmågan påverkas av avståndet till sömn, liksom att inlärning blir sämre när vissa sömnstadier slås ut.

ANNONS

– Det man ganska lätt kan peka på är att om vi inte sover tillräckligt för individen så får vi ett antal symtom – vi blir uttröttade, frusna, hungriga och ur lag, säger Hedner.

Exakt hur mycket sömn en människa behöver är svårt att säga, samtidigt som historien är full av kortsovare som inte följer statistiken. Margaret Thatcher, Salvador Dali, Napoleon, Hitler, Stalin, Thomas Edison och Churchill, nämner Hedner som exempel.

– Alla väldokumenterade kortsovare. Många av dem väldigt kreativa individer – men kanske inte alla gånger så goda – som uppenbarligen klarade sig på fyra-fem timmar, medan andra har ett mycket större och längre sömnbehov. Det är lite av ett mysterium varför det är på det sättet.

Kan bero på hjärnan

Förklaringen kan finnas i hjärnans eget reningsverk, det glymfatiska systemet. Här städas skadliga slaggprodukter bort och den aktiviteten är som störst när vi sover.

– Det är mycket möjligt att en del människor har långsammare reningssystem än andra och därför behöver sova lite längre varje natt.

Man kan alltså inte säga att fyra-fem timmar är för lite vissa personer?

– Känner man sig återhämtad är man återhämtad. Men pratar vi om mittfåran av individer ligger de på någonstans runt strax över sju timmar, även om jag läst och tror att vi som befolkning egentligen skulle sova mer.

ANNONS

Kopplas till sjukdomar

Något som talar för det är sjukdomar som associeras med sömnbrist och sömnunderskott. Starkast kopplat är depressionssjukdom, men även hjärt-kärlsjukdom diskuteras i sammanhanget. Immunförsvaret tros också påverkas till det sämre.

– Det är aldrig fel att sova mer. Som befolkning sover vi för lite och är exponerade för 24-timmarssamhället och artificiell ljussättning som spelar enormt stor roll. Väldigt många människor har ovanan att ha med digitala instrument när man ska sova.

Så mycket sover vi
Bild: Jacquelyn Martin

Donald Trump

grade crossed
Drygt fyra timmar. Gwenda Blair, som 2004 skrev den nuvarande amerikanske presidentens biografi, ska enligt CNBC ha sagt att han "gjorde en stor affär av att säga att han själv aldrig sov och att folk som gör det är lata". ”Foto: Jacquelyn Martin
Så mycket sover vi

Margaret Thatcher

grade crossed
Fyra timmar. Den forna brittiska premiärministern brukade hålla tjänstemännen vakna för att jobba på ett tal eller liknande fram till två eller tre på morgonen. Själv steg hon sedan upp vid fem för att lyssna på morgonprogrammet Farming Today på radio, skriver BBC.Foto: AP Photo
Så mycket sover vi
Bild: Stefan Berg

grade crossed
Fyra-fem timmar. I Framgångspodden berättar byggherren om hur han ofta vaknar 04.17 och är på jobbet vid ungefär 06.15. Tidigare var han ofta där vid 05.30. "Jag har alltid varit väldigt morgonpigg, men nu har jag blivit både morgonpigg och kvällspigg" säger han i podden. Foto: Stefan Berg
Så mycket sover vi
Bild: Richard Drew

Richard Branson

grade crossed
Fem-sex timmar. Virgin group-grundaren brukar både börja dagen och avsluta den med ett svep på sociala medier. “Efter middag brukar jag dra mig tillbaka med en kopp te och ta en snabb koll på mejlen och på sociala medier" skriver han på sin blogg enligt CNBC. "Att avsluta dagen med feedback från Facebook, Twitter och Instagram håller mig ödmjuk". Foto: Richard Drew
Så mycket sover vi
Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Alexander Hars

grade crossed
När Breakit intervjuar göteborgske Let´s Deal-grundaren i början av 2018 har han sovit i snitt 7 timmar och 39 minuter de senaste tre månaderna. "När jag sover för lite ett par dagar i sträck så blir jag lättirriterad och fattar dåliga beslut. Sen slutar det oftast med att jag blir förkyld eller något annat jobbigt" säger han till Breakit. Foto: Adam Ihse
Så mycket sover vi
Bild: Pablo Martinez Monsivais

Jeff Bezos

grade crossed
Åtta timmar. Att sova så länge gör Amazongrundaren mer alert och får honom att tänka klart, har han sagt till Wall Street Journal. “Jag mår helt enkelt så mycket bättre hela dagen om jag fått åtta timmars sömn". Foto: Pablo Martinez Monsivais
Så mycket sover vi
Bild: Mary Altaffer

Oprah Winfrey

grade crossed
Åtta timmar. Mediamogulen brukar gå och lägga sig vid 22 och vakna vid 06. "Jag har aldrig ställt en klocka. Jag tror inte på väckarklockor" har hon sagt till Hollywood Reporter. "Jag ställer in mig på ett klockslag och vaknar ofta tidigare än så, mellan 6.02 och 6.20, eftersom mina hundar är vana vid att gå ut vid den tiden". Foto: Mary Altaffer
Så mycket sover vi
Bild: Marcel Bieri

Arianna Huffington

grade crossed
Sju-åtta timmar. Efter att ha kollapsat i utmattning och bränt ut sig år 2007 ändrade Huffington Post-grundaren och författaren sina sovvanor från fyra-fem timmar per natt. Nu sätter hon ett likamedstecken mellan sömn och framgång och uppmuntrar kvinnor att "sova sig till toppen – bokstavligen". Foto: Marcel Bieri
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS